kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Christopher Reeve, Superman’lerin en bilinen yüzü.

Süperman: Yaş 70, iş bitmemiş!

Superman çizgi romanının modern kahramanı, bugünün postmodern dünyasında yenilmezliğinden ötürü eleştirilerin hedefi. Yine de Nietzsche'nin ilham verdiği Superman'den daha süperi gelmedi..
Süper çizgi kahramanların en süperi, en Amerikanı ve en bilineni, Kripton'un El eşrafından olma, Jor - El oğlu Kal - El, namı diğer Superman, ya da Dünyalı adıyla gazeteci Clark Kent, bu ay 70. yaşına bastı. O her ne kadar, DC Comics maceraları kapsamında 1993 yılında hasmı Doomsday tarafından kâğıt üzerinde öldürülmüş ve yeniden canlandırılmış olsa da, çevrilen filmleri, Kansas'ın Smallville köyündeki gençliğini anlatan post modern TV dizisi, çeşitli hayran grupları ve üzerinden kazanılan türlü koleksiyon ve oyuncak pazarıyla, hâlâ küresel bir pop kültür ikonu. Ve şimdi, onu yeniden anımsamanın tam sırası. İlk Superman 1933'te yaratılmış, uçamayan ama çok yükseğe zıplayabilen kel bir karakterdi. Uzaydan üstün güçleri ile gelip dünyayı istila edecek bir kötü adam olarak düşünülmüş ama Ohio'lu iki kafadar, yani süper karakterin yaratıcıları Jerry Siegel ve Joe Shuster bu konsepti satamamış. 1938'e kadar da Superman'in tasarımları değişip durmuş. Haziran 1938'de, İkinci Dünya Savaşı'na çeyrek kala, Action Comics dergisinde Superman ilk defa halka sunulmuş.

KOSTÜMÜ BAYRAĞINDAN
Superman'in kostüm renkleri, ABD bayrağına gönderme yapmak için, tıpkı Kaptan Amerika'da olduğu gibi mavi-kırmızı seçilmiş. Superman'in göğsündeki S sembolü ise, dönemin polis gücüne ait rozetlere dair bir göndermeden ibaret. Superman'in fiziksel güçleri, aslında onun asıl kudreti olan erdeminin bir maskesi. Zira rivayete göre Superman, Friedrich Nietzsche'nin 'ubermensch', yani üstün insan kavramı temel alınarak yaratılmış. Boyu 1.90, kilosu 102. Mavi gözleri, siyah saçları var. Metropolis'te üniversiteyi okuduktan sonra girdiği Daily Planet gazetesinde muhabirlik yaparak asıl kimliğini gizliyor. Kız arkadaşı ve meslektaşı Lois Lane, Superman'e ismini veren şanslı kadın. Gezegeni Kripton'un yok olmasından ötürü Dünya'ya bir kapsülle savrularak ABD'nin Smallville köyünde bir mısır tarlasına indikten sonra, Jonathan Kent ve eşi, onu 'süperbebe' iken buluyor ve olaylar böylece gelişiyor. Hatta son dönemde, Superman'in gençliğini anlatan CNBC-e dizisi Smallville de bu döneme odaklanıyor ve çok seviliyor. Başlıca lakapları 'yarının adamı', 'çelik adam' ve 'Kripton'un son evladı' olan Superman hakkında yapılan belgesel Son Evlat için çalışan yapımcı ve Case Western Üniversitesi Amerikan literatürü ve popüler kültürü profesörü Bradley Ricca'ya göre Superman, "Öz Amerikan görünümünün yansımasını Sam Amca veya Miki Fare'den çok daha fazla temsil etmekte." Ricca için Superman, bir bakıma "Her türlü adaletsizliğe karşı koyan, mükemmel olmayan bir dünyanın mültecisi," konumunda. Ancak diğer taraftan, Georgia Eyalet Üniversitesi mastır tezini tamamlayan Aaron Pevey için durum daha farklı. Ona göre: "Superman modern zamanlarda bir kahramandı, ancak postmodern zamanlara yenik düştü. DC Comics'in azalan çizgi roman satışları da bunun bir kanıtı."
Haberin fotoğrafları