kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cumhurbaşkanı Gül Hırvatistan'a gidiyor

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 10-12 Haziran'da üst düzey resmi heyet ve işadamları ile birlikte Hırvatistan'ı ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Gül, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesiç'in davetiyle 10-12 Haziran'da bu ülkede olacak. Gül, Hırvatistan'da Mesiç'le yapacağı görüşmenin yanı sıra, Hırvatistan Parlamento Başkanı ile Başbakanını kabul edecek. Türk-Hırvat işadamlarının katılımıyla yapılacak İş Konseyi toplantısında da bir konuşma yapacak olan Cumhurbaşkanı Gül, 12 Haziran'da Hırvatistan'ın tarihi kentlerinden Dubrovnik'te de temas ve incelemelerde bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, ziyaret sırasında ikili ilişkilerdeki gelişmeler ile bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınacağı, Türkiye ile Hırvatistan'ın Güneydoğu Avrupa'da barış, istikrar ve refahın sağlanmasına yönelik katkılarının gözden geçirileceği bildirildi. Açıklamada ayrıca, ziyaret sırasında Türkiye ile Hırvatistan arasında çeşitli anlaşmalar imzalanmasının öngörüldüğü de kaydedildi.


TÜRKİYE'YE VİZE UYGULAMIYOR

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nin yayınladığı bilgi notuna göre, Hırvatistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkeler arasında yer alan Türkiye, tarihi ve kültürel bağları ile coğrafi yakınlığı nedeniyle Hırvatistan'ı, Güneydoğu Avrupa Türk dış politikası açısından, öncelikli bölgelerden biri olarak değerlendiriyor.

Yasal çerçevesi tamamlanan ikili ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğu kaydedilen bilgi notunda, Hırvatistan'ın Türk vatandaşlarına vize uygulamadığı da belirtildi.

Bilgi notunda, Hırvatistan'ın, geçen ay Bükreş'te yapılan NATO Zirvesi'nde üyelik daveti aldığı, ayrıca 2008-2009 döneminde BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi olarak görev yaptığı da belirtilirken, Türkiye'nın, tüm bu süreçlerde ülkeyi desteklediği hatırlatıldı. Serbest Ticaret Anlaşması'nın Temmuz 2003'te yürürlüğe girmesiyle ticari ilişkilerde canlanma gözlendiği kaydedilen bilgi notunda, ilişkilerin özellikle ekonomik boyutunun geliştirilmesine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

TURİZM VE İNŞAAT SEKTÖRÜ FIRSAT SUNUYOR

Hırvatistan'da iki Türk firmasının turizm alanında yatırımları olduğu belirtilen bilgi notunda, Adriyatik Denizi kıyısındaki otellerin özelleştirilmesinin büyük bir hızla devam ettiği belirtilerek, bu sürecin Türk girişimciler için önemli fırsatlar sunduğu bildirildi.

Bilgi notunda, Güneydoğu Avrupa'nın Avrupa'ya entegrasyonu için Hırvatistan'ı da kapsayan altyapı ve yeniden imar çalışmaları sürdüğü vurgulanarak, "Bu özelliğiyle Hırvatistan müteahhitlik firmalarımız bakımından öncelikli pazarlardan biri olmaya adaydır. Turizmini hızla Avrupa'ya açmaya çalışan Hırvatistan, Dalmaçya kıyılarını İtalya, Avusturya ve Macaristan'a bağlayacak otoyollar inşa etmekte, bazı güzergahlar için yeni projeler hazırlamaktadır. Zagreb-Split otoyolu bir Türk firması tarafından yapılmıştır" denildi.

Bilgi notunda ayrıca, ülkenin başta taahhüt sektörü olmak üzere gemi yapımı, otomotiv sanayi ve yedek parça üretimi, petrol endüstrisi, ulaştırma, turizm, gıda işleme sanayi, çevre-arıtma projeleri, havaalanı yönetimi ve "catering" konularında yabancı yatırımcılar için cazip olduğu kaydedildi.

TİCARET HACMİ DÖRT YILDA 3.5 KATINA ÇIKTI

Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ticaret hacmi 2003 yılında 100 milyon ABD dolarından ibaret iken, 2006'da 213 milyon dolar, 2007'de 355 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Türkiye'nin ithalatı ise 2007 yılında 76 milyon dolar düzeyinde oldu. Türkiye'nin Hırvatistan'a ihraç ettiği değer itibariyle ilk 5 sırada bulunan ürünler motorin, fueloiller, otomobil, otobüs, demir-çelik ürünleri ve beyaz eşya. İthalatta ise yine değer itibariyle ilk 5 sırasında bulunan ürünler kimyasal maddeler (azot, fosfor, potasyum), petrol ürünleri, demir-çelik ürünleri, elektrik transformatörleri ve yolcu gemileri.

(ANKA)