kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Subay sicil yönetmeliğinde değişiklik

Yeni Haber
Subayların lisansüstü öğrenim kıdeminin verilmesine ilişkin usul, esas ve şartlar yeniden düzenlendi.Subay Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.Yönetmeliğe göre, subay olacakların, yazılı sınavda; sınav kapsamındaki her alandan (geçirileceği sınıf bilgisi, askeri kültür ve genel kültür) asgari yüzde 50 puan almaları gerekecek.

Subaylık için yapılacak seçme sınavlarında başarı gösteren astsubaylar da kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenen esaslar dahilinde yapılacak subaylık nosyonu kazandırma eğitimini başarıyla bitirmelerinin ardından, bitirme tarihinden geçerli olarak teğmen nasbedilecek.

Bu personelin subaylık nasıpları hangi tarihte olursa olsun, kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerine esas olacak nasıplarında kararname takvim yılının 30 Ağustos tarihi esas alınacak. Ancak, 30 Ağustos tarihinden sonra subay nasbedilenlere bu işlemden dolayı geriye doğru maaş, maaş farkı ve diğer özlük hakları verilmeyecek.

Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca; astsubaylıktan subaylığa geçiş ile ilgili yapılacak sınav, mülakat ve subaylık nosyonu kazandırma eğitimleri, takvim yılının 30 Ağustos tarihine kadar tamamlanacak ve ihtiyaç duyulan diğer sınıf eğitimleri ise bu tarihten sonra planlanacak.

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM KIDEMİ


Lisansüstü öğrenim kıdeminin verilme usul, esas ve şartlarını düzenleyen maddeden ''harp okullarından yetişen sınıflara mensup'' olma şartı
kaldırıldı. Yönetmeliğe göre, Harp Akademileri Komutanlığınca düzenlenen ve iki yarı yıllık programı içeren Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimini bitiren subaylara bir yıl kıdem verilecek.

Tıpta uzmanlık belgesi ile diş tabipliği, veterinerlik ve eczacılıkta uzman belgesi alanlara veya doktora yapanlara, daha sonradan yapacakları
yüksek lisans, yan dal veya doktora öğrenimi nedeniyle ilave kıdem verilmeyecek.Aynı bilim dalında yüksek lisans eğitimi yapmaksızın doğrudan doktora yapanlardan; daha önce farklı bir bilim dalından yüksek lisans öğrenim kıdemi almış olanlara bir yıl, daha önceden yüksek lisans öğrenim kıdemi almamış olanlara iki yıl, bunlardan doçent olanlara ayrıca bir yıl daha olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilecek. Doğrudan doktora nedeniyle iki yıl kıdem alan personel, yüksek lisans eğitimi kıdemini de almış sayılacak.

Temin ve Yetiştirme Planlarında belirlenen bilim dallarından birinde yüksek lisans yapanlardan, bu Yönetmelikteki ve Türk Silahlı Kuvvetleri
Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğindeki şartları taşımaması nedeniyle kıdem alamayan personele, yüksek lisans eğitimine dayalı olarak daha sonra
bitireceği doktora nedeniyle de kıdem verilemeyecek.

Ancak 17 Kasım 2007 tarihine kadar başvurarak yüksek lisans kıdemi almış olan personele; yüksek lisans kıdemi aldığı bilim dalının, doktora
kıdemi almak için müracaat ettiği tarihteki temin ve yetiştirme planında bulunması koşulu ile kıdem almış olduğu yüksek lisans eğitimine dayalı
olarak yapacağı doktora için bir yıl kıdem verilecek.

BİRDEN FAZLA YÜKSEK LİSANS VEYA DOKTORA KIDEMİ ALINAMAYACAK

Bir personel birden fazla yüksek lisans (bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master) veya doktora kıdemi alamayacak. Kıdem alanların nasıpları buna göre düzeltilecek.Lisansüstü öğrenim kıdemlerinin verilebilmesi için aranan şartlar da yönetmelikle yeniden düzenlendi.

Buna göre, müracaat tarihinde sicil notu ortalamasının sicil tam notunun yüzde 75'i yerine yüzde 90 ve daha üstünde olması şartı aranacak.
Kıdem alacakların Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirlenen diğer nitelik ve şartları taşıyıp taşımadıklarına da bakılacak. Kıdemlerin verilmesine engel olan suçlar ise yönetmelikte, ''Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurmak, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma'' şeklinde sıralandı.Lisansüstü öğrenim kıdemi alacak personel hakkında yapılacak incelemeler ise Yönetmeliğe uygun olarak yapılan müracaat tarihindeki durum esas alınarak gerçekleştirilecek.

YÜKSEK LİSANS YAPANLAR

Yüksek lisans öğrenimlerini tamamlayanlar; öğrenim kıdemi almak için her yılın Ağustos ayı başı ile Kasım ayı sonu arasındaki dönemde müracaat
edebilecek.Yüksek lisans yaparak kıdem almak için başvuran, fakat gerekli şartları taşımaması nedeniyle başvurusu kabul edilmeyenler veya yapılan sıralamada kontenjana girememesi nedeniyle kıdem alamayanlar, müteakip dönemde yapılacak değerlendirmelere girebilmek için gerekli olan usul ve şartlara göre müracaatını tekrar yenileyecek.

Yüksek lisans eğitimini bitirenlerden gerekli şartları taşıyanlara, kıdem almak için idareye yaptığı en son müracaat tarihinden geçerli olmak üzere kıdem verilecek.Doktora öğrenimlerini bitirdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat edenlerden mevzuattaki şartları taşıyarak kıdem almaya hak kazananların kıdemi, doktora öğrenimini bitirdiği tarihten, bu süreden sonra müracaat edenlerin kıdemi ise müracaat tarihinden geçerli olarak verilecek.Silahlı Kuvvetler hesabına lisansüstü öğrenim yapanların kıdemi, öğrenimlerini bitirdiği tarihten geçerli olarak verilecek. Silahlı Kuvvetler hesabına lisansüstü öğrenim yapanlardan lisansüstü öğrenimi bitirdiği tarihte belirtilen niteliklere haiz olmadığı için kıdem alamayanlara, müteakiben lisansüstü öğrenim kıdemi almak için gerekli nitelikleri sağladıkları tarihten itibaren geçerli olarak kıdem verilecek.

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM KIDEMİ 3 YILI AŞAMAYACAK

17 Kasım 2007 tarihinden önce başvuruda bulunarak yüksek lisans öğrenim kıdeminden faydalanmış olanlara, bu yönetmelik hükümlerine göre verilecek öğrenim kıdemleri toplamı dört yılı aşmayacak şekilde işlem yapılacak. 17 Kasım 2007 tarihinden önce başvuruda bulunarak yüksek lisans öğrenim kıdeminden yararlanıp da Kuvvet Harp Akademilerini bitirenlerden; daha önceden öğrenim nedeniyle bir veya iki yıl kıdem almış olanlara Kuvvet Harp Akademisi için iki yıl; üç yıl kıdem almış olanlara kuvvet harp akademisi için bir yıl kıdem verilecek. Bu durumdaki personele Silahlı Kuvvetler Akademisi öğrenimi için verilecek öğrenim kıdeminin belirlenmesinde öğrenim kıdemi toplamı dört yıl olarak esas alınacak.

17 Kasım 2007 tarihinden sonra başvuruda bulunarak lisansüstü öğrenim kıdeminden yararlanıp da Kuvvet Harp Akademilerini bitirenlerden; daha
önceden öğrenim nedeniyle bir yıl kıdem almış olanlara Kuvvet Harp Akademisi için iki yıl, iki yıl kıdem almış olanlara Kuvvet Harp Akademisi için bir yıl kıdem verilecek. Bu durumdaki personelin, öğrenim kıdemi toplamı en fazla üç yıl olabileceğinden, Silahlı Kuvvetler Akademisi öğrenimi için kıdem verilmeyecek.Daha önceden öğrenim kıdemi almamış olup da Kuvvet Harp Akademilerini bitiren subaylardan; Silahlı Kuvvetler Akademisi eğitimlerinden önce; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Personel Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İşbirliği ve Ulusal Güvenlik konuları haricindeki bir alanda yüksek lisans yapanlara Yönetmelik ve Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirtilen şart ve koşullara göre bir yıl kıdem verilecek. Yüksek lisans yapmadan doktora eğitimini tamamlayanlar ise bir yıl öğrenim kıdemi alacak. Bu şekilde kıdem alan personele, Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirmesini müteakip kıdem verilmeyecek.General ve amirallere lisansüstü öğrenim nedeniyle kıdem verilmeyecek.Silahlı Kuvvetler nam ve hesabına lisansüstü öğrenime gönderileceklerin kıdem verilmesi için gerekli olan şartları sağlamaları gerekecek.Lisansüstü öğrenim nedeniyle verilen kıdemlerin toplamı üç yılı aşmayacak.

AA