kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Japonya, yerli "Ainu" halkını tanıdı

Yeni Haber
Japon Meclisi, binlerce yıldır takımadada yaşayan yerli "Ainu" halkının varlığını tanıdı.

Mecliste oybirliğiyle kabul edilen karar metninde, "Ainuların, kendi dilleri, kültürleri ve dinleriyle yerli halkı olduğu" ilk kez kabul edildi.Metinde, hükümetin ülkenin en yoksul kesimi olan Ainuları desteklemek için gereken tedbirleri derhal alması isteniyor.

Metinde, "Ülkemiz uluslararası camianın önünde gitmek istiyorsa, bütün yerli halklarının şeref ve itibarlarını muhafaza etmesi ve kültürlerini gelecek nesillere aktarması can alıcı öneme sahiptir" ifadesi kullanılıyor. Hükümet sözcüsü, meclisin kararına uyacaklarını söyledi, ama Ainulara destek amacıyla ne gibi somut tedbirler alınacağını belirtmedi. Sözcü, "Hükümetimiz, Ainu halkının ayrımcılığa maruz kaldığını ve modernleşme sürecinde yoksulluktan mustarip olduğunu kabul etmektedir" dedi.

Balıkçılık ve avcılıkla geçinen animist Ainular, 1899'da çıkarılan "eski Hokaido yerlilerine dair kanunla" topraklarından, dillerinden ve hayat tarzlarından vazgeçmek zorunda bırakılmıştı. Yasa, 1997'de iptal edilse de, Ainular yerli halk olarak hiç tanınmamıştı.Hokkaido adasında 24 bin kadar Ainu yaşıyor.