kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

...Ve yarış başladı

Bir tarafta Vietnam gazisi John McCain... Diğer taraftaysa genç ve karizmatik Barack Obama... ABD'nin yeni başkanı kıran kırana bir süreçte belli olacak. İşte, iki güçlü adayın dış ve iç politikaya ilişkin önemli siyasi duruşlarından bazıları..
TÜRKİYE
Geçtiğimiz ay, Türkiye'nin bölgesel bir güç olduğu yönünde bir açıklama yaptı ve bölgeye yönelik tartışmalarda Türkiye'ye danışılması gerektiğini aktardı. Ermeni tasarısı konusundaysa, 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyabileceğini belirtiyor. Ermeni lobisinin oyunu kaybetmek istemediği için bu açıklamayı yaptığı öne sürülüyor. Ancak başkanların ulusal çıkarlara ters düşmemek için sonradan fikirlerini değiştirebildiği biliniyor.

Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarını destekliyor. "PKK'nın Türkiye'ye sızarak sivilleri öldürdüğü çok tehlikeli bir ortamda, Türklerin karşılık vermeyi planlamamasını bekleyemezsiniz" dedi. Kürtler ve Türklerle PKK'yı durdurma konusunda birlikte çalışmayı" savunuyor. Sözde Ermeni olaylarıyla ilgili olarak "Soykırım" dedi. Ancak "tasarıyı geçirip bile bile Türkleri küstürmek çıkarlarımıza aykırı" şeklinde açıklaması var.

IRAK SAVAŞI
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'la görüşebileceğini söyleyerek şimşekleri üzerine çekti. Clinton'a oy veren güçlü Yahudi lobisini çekmek içinse önceki gün "İran'a operasyon hâlâ masada" demek zorunda kaldı.

İran'ı, Irak'taki milislere eğitim ve silah sağlamakla suçluyor. Nükleer çalışmaları durdurmazsa, yaptırım uygulanmasını istiyor. Gerekirse de askeri operasyonu savunuyor.

İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU
ABD'NİN İsrail'le dostluğu için "parçalanamaz" diyor. Hamas'la masaya oturabileceğini söylemesi tepkiye yol açtı. Hamas'ın da Obama'nın başkan olmasını istediğini yönündeki açıklamasıyla zora girdi. Bush'un Ortadoğu politikasının değişmesinden yana.

"İsrail tarafında olmaktan gururluyum" görüşünde. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a büyük destek veriyor. McCain de Başkan Bush'tan daha "etkin ve verimli" bir Ortadoğu siyasetinden yana.

GUANTANAMO
Kapatılmasını istiyor. Gözaltındakilerin ABD mahkemelerinde yargılanmasını istiyor. Bush'un getirdiği ve işkenceyle alınan ifadelerin kanıt olarak kullanılmasını savunan yasayı kaldırıp Cenevre Sözleşmesi'ne bağlı olduğunu açıklayacak.

Mccain de kapatılmasından yana. Ancak "terör zanlıları" olarak nitelendirdiği tutsakların Kansas'taki askeri cezaevine götürülmesini savunuyor. Bush'un getirdiği ve askeri mahkemeleri yetkili kılan yasaya onay veren isimlerdendi.