kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Amerikan rüyası gerçek oluyor

Eski First Lady Hillary Clinton'ın Demokratlar'ın cephesinde 16 ay önce başlattığı adaylık yarışında zafer Barack Obama'nın oldu... 'Genç, deneyimsiz, siyahi, Müslüman asıllı' denerek adaylıktan çekilmesi için çalışılan Obama tarih yazdı.....
Amerika'da Demokratlar arasında 5 aydır süren başkan adaylığı yarışı sona erdi... Barack Obama, salı günü Montana ve Güney Dakota'da yapılan ön seçimlerin ardından, "Şu an karşınızda durup Demokratların ABD Başkanlığı için adayı olduğumu söyleyebilirim" dedi. Obama'nın zafer konuşmasını 17 bin destekçisi izledi. Montana'daki seçimleri kazanmasının ardından aralarında eski Başkan Jimmy Carter'ın da bulunduğu birçok süper delegenin desteğiyle 2 bin 157 delegeye ulaşarak yarışı kazandı.

BUSH TEBRİK ETTİ
ABD Başkanı George W. Bush'un da tebrik ettiği Obama 232 yıllık ırkçı bir tarihe sahip olan ABD'de ilk siyahi başkan adayı olarak tarihe geçti. Reuters, Martin Luther King'in tarihi "Bir hayalim var" başlıklı konuşmasına gönderme yaparak, "Irkçılığın izlerinin hâlâ silinemediği, siyahilere seçme hakkının bile 1960'lı yıllara kadar tanınmadığı Amerika'da bir siyahi başkanlık yarışında" yorumu yaptı.

OBAMA: KUDÜS İSRAİL'İN BAŞKENTİ
İngiliz Times gazetesi "Amerikan rüyası gerçek olacak mı?" başlıkla haberinde, "İlk siyahi aday ile ilk kadın aday arasındaki vahşi ve bazen de çirkin yarış, ABD siyaset tarihinde ayrıcalıklı bir yer edindi" diye yazdı. Seçim kampanyaları sırasında Yahudi cemaatlerinin adaylığına çekince ile baktığı Obama'nın zaferi kesinleştikten sonraki ilk açıklamasında "Kudüs İsrail'in bölünmez başkenti olarak kalacak" demesi dikkat çekti. Bu açıklaması İsrail meclisinin dün Kudüs'ü tüm Yahudilerin başkenti olarak kabul eden anayasa değişikliğini onaylamasının hemen ardından geldi. Clinton ise "Obama İsrail'in dostu olarak kalacaktır" açıklamasıyla 'seçim bayrağını' Obama'ya bıraktığının itirafını yapmış oldu.
Haberin fotoğrafları