kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doğumdan sonra eve döndüğünüzde bebek için tüm hazırlıkları yapmış olmak işinizi kolaylaştıracak.

Bunları düşündünüz mü?

İLKNUR AKMAN
17.05.2008
Hamileliğin son aşamalarında ihmal etmemeniz gereken en önemli şey, doğum ve doğum sonrası için pratik hazırlıkların yapılması. İşte unutmamanız gereken birkaç önemli detay..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bunları düşündünüz mü?
Eğer hastaneden eve arabayla dönecekseniz; araba koltuğunun, bebeğinizi dışarı çıkarırken sarmak için gerekli bir şal veya hafif bir battaniyenin yanınızda olması gerekiyor. Evinize yerleşene kadar yanınıza bebek sepeti, taşınabilir yatak, çocuk arabası veya puset almanıza gerek yok.

Bebeğinizin odasını hazırlamış veya doğumdan sonraki ilk birkaç hafta, geceleri kalkıp emzirmeniz gerekeceği için bebeğinizin kendi odanızda yatmasını planlamış olabilirsiniz. Bu durumda bir bebek sepetine veya bebek karyolasına, su geçirmez yatağa, pamuk çarşaflara ve sıcak tutan pamuk battaniyelere ihtiyacınız olacak. Yastığa gerek yok çünkü bebekler için ilk altı ay hiç yastık kullanılmaması öneriliyor. Ama eğer yatağın kenarına çarpmaması için yastık koyacaksanız bunların kurdelesiz, saçaksız ve boncuksuz olmasına özen gösterin. Böylece bebeğinizin bunları ağzına sokarak zarar görmesini önlemiş olursunuz.

Emzirmeyi planlıyorsanız, muhtemelen bunu geceleri yatakta yapacaksınız. Bu yüzden bebeğinizin sütü çıkarması ihtimaline karşı yakınınızda tülbent bulundurmanızda yarar var. Birkaç hafta geçtikten sonra bebeğinizi kendi odasına götürebilirsiniz. Odasına, geceleri kalkıp emzirirken oturabileceğiniz rahat bir koltuk koymayı unutmayın. Eğer biberonla besleyecekseniz, eve döndüğünüzde yeteri kadar biberonunuz, emziğiniz ve bir sterilizasyon setiniz olmalı.

Hangi marka çocuk bezi alırsanız alın pamuklu olmalarına özen gösterin, bebeğin altını temizlemek için temizleme mendilleri almayı unutmayın. Ancak yeni doğan bebeğinizin cildi çok hassas olacaktır. Bezlerin alerji yapmasını önlemek için ilk başlarda has pamuk, kaynamış ve soğumuş (steril) su kullanın. Temizleme mendilleri dışarıdayken veya seyahat ederken işinize yarayacaktır ama onun da en yumuşak ve hipoalerjik olanını seçmeye özen gösterin.

Buzdolabınızı ve buzluğunuzu, kolay hazırlanan yemeklerle doldurun ki eve geldiğiniz ilk günlerde işiniz kolaylaşsın. Ev işi veya yemek yapamadığınız için kendinizi suçlu hissedecek durumda değilsiniz. Ayrıca ziyaretçiler için yeterince ikramlık bir şeyler bulundurmaya özen gösterin.

Başka çocuklarınız varsa, yeni bebeğinizle eve geldiğinizde onları eğlendirip oyalayacak bir şeyler düşünün, böylece kendilerini dışlanmış hissetmezler. Küçük çocukları olan diğer anneler, sizinkileri yaşlarına bağlı olarak çaya, gezmeye ve hatta yatıya çağırabilirler. Bu dönemde bu tür gezmeler çok işe yarar.