kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kara koyun vatandaş olmasın' referandumu

Göçmenler için 'kara koyun' diyen sağcı partinin talebiyle İsviçre, yarın yeni vatandaşlık tasarısını oyluyor. Time'a konuşan Türk kızı Nermin, "Bizi toplumdan dışlıyorlar" dedi.....
İsviçre'de geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerden zaferle çıkan aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Halk Partisi (SVP) şimdi de yeni vatandaşlık tasarısıyla gündemde... Seçim kampanyalarında yabancıları kara koyun olarak gösteren SVP'nin İsviçre vatandaşlığına geçişi zorlaştırmak için hazırladığı anayasa değişiklik tasarısı yarın halk oylamasına sunulacak.

GÖÇE 'DUR' DENİLMELİ
Parti, her belediyeye vatandaşlık başvurularını karara bağlama şeklini belirleme yetkisi verilmesini ve vatandaşlık başvurusu reddedilen yabancıya itiraz yolunun kapatılmasını hedefliyor. Tasarının kabulü halinde hükümet, anayasada gerekli değişiklikleri yapıp, yasanın yürürlük tarihini belirleyecek. Parti Başkanı Ueli Maurer, "1997'de 19 bin kişi vatandaşlığa geçti. Geçtiğimiz yıl bu sayı 45 bine yükseldi. İsviçre vatandaşlarının 5'te biri yabancı kökenli. Dur demenin vakti geldi" dedi. Time dergisi "Göçmenlerin büyük kısmı Türkiye ve Balkanlar'dan geliyor. SVP hapishanedekilerin yüzde 70'lik kısmının göçmen kökenlilerden oluştuğunu söylüyor" diye yazdı. Gazeteye konuşan ve gelecek sene vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkını elde edecek olan Nermin (34) isimli Türk bir kadın ise, "Bizi toplumdan dışlıyorlar. Acaba onların gözünde İsviçre vatandaşı olabilmek ne kadar iyi olmam gerekiyor. Ya halk oylamasında sadece Müslüman olduğum için beni istemezlerse" diye konuştu. Referandum geçerse isteyen belediyeler, göçmenlerin vatandaşlık taleplerini halk oylamasına sunacak.
Haberin fotoğrafları