kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

80 milyar dolar hayal değil!

Gelelim dünya ticaretinin büyüme öngörülerine ve Türk hazır giyimcilerin büyük hayallerineAhmet Nakkaş anlatıyor:
Dünya ticareti büyüme öngörülerine göre, şu anda 12 triyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olan dünya ticareti, 1990 yılında 1 trilyon dolardı .
2020'de 20 trilyon dolar daha büyüyeceğine dair öngörü var. 32 trilyon dolar olacak yani. Madem bu öngörülüyor dedik. Böyle bir öngörü içinde kendi konumlandırmamıza bakalım. Şu anda 311 milyar dolarlık bir hazır giyim alımı var. Yani bu dünya ticaretinin yüzde 2.53'üne tekabül ediyor ve bizim buradan aldığımız pay yüzde 5 .
Düşünün 2020'de dünyada hazır giyimin büyüklüğü 1.52 trilyon dolar olacak ve biz sadece yüzde 5'lik yerimizi korusak dahi, 80 milyar dolarlık ihracat yapacağız.
İşte bu yüzden olsa gerek, Ahmet Nakkaş, en sonunda Nazım Ekren başkanlığında toplanmayı başarabilen Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda, masaya yatırılan sektörün can suyuna ihtiyacı olduğu konusunda herkesi ikna etmeyi başarmış ancak yine de mutsuz, çünkü o gün prensipte kabul edilen hiçbir şeyin uygulamaya geçmemiş.
'Değişim, dönüşüm, destekleme'ye olur veren Ankara sektöre rakip ülkeler karşısında daha güçlü olunması için can suyu verecek mi işte onu da zaman gösterecek.
Ama en azından hazır giyimciler iddialı. Bu sektör Türkiye'nin büyük kozu olmaya devam edecek!