kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

1değil 10 Euro'ya tişört satıyorlar!

Dünyanın en büyük hazır giyim alım grubunun patronu William Fung'ın Haziran ayında İstanbul'a geleceğini öğrendim. Li&Fung, tüm dünyadan geçen yıl 10 milyar dolarlık alım yapmış. Türkiye'den yaptığı alım ise 1 milyar dolar .
Sadece William Fung gelmiyor. Önümdeki davetiyede H&M'in, Marks&Spencer'ın, Tesco'nun, Hugo Boss'un ve Max Mara'ın da üst düzey yöneticilerinin isimleri yazıyor.
Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri Derneği'nin iki aydır başkanlık koltuğunda 'milli yüzücü', doğuştan sporcu bir isim, Ahmet Nakkaş oturuyor ve belki de sporculuğun verdiği çalışkanlıkla sektörünün önemli projelere imza atması için durmadan çalışıyor. Sözünü etmeye çalıştığım ve önemli isimleri bir araya getirecek olan Moda, Tekstil ve Hazır Giyim Konferansı 27 Hazıran'da İstanbul'da gerçekleştirilecek. Sektörün temsilcileri dünyaya, neden Türk hazır giyim ve tekstilinin önemli olduğunu bu konferansla anlatmaya çalışacak.
Diyorlar ki Türkiye önemli çünkü:
Dünya organik pamuk üretiminde 1. büyük tedarikçi ülke konumunda. Dünya tekstil ve hazır giyimde 4. büyük üretici. Avrupa'nın hazır giyimde 2. büyük tedarikçisi. Dünya pamuk üretiminde 7. büyük üretici ve göreceli olarak ucuz, esnek ve eğitimli işgücüne sahip.
Ahmet Nakkaş, sadece bunlar da değil, pamuktan başlayarak üretim zincirinin tüm halkalarına servis verebilme kabiliyetine sahip olduklarını anlatıyor ve aslında hazır giyim sektörü için yeni ve iddialı bir dönemin başladığının altını çiziyor.

10 Euro'ya tişört!
Doğrusu hazır giyim sektörünün sürekli olarak küllerinden yeniden doğduğunu düşünüyorum. Ankara'dan çatlak seslerin zaman zaman çıkmasına, Çin karşısında en çabuk yara alıp, üstünlüğünü kaybedecek sektör olarak isminin çokça zikredilmesine rağmen, bugüne bugün hazır giyim 17 milyar dolarlık ihracatı tek başına yapabilme kabiliyetini gösterdi.
Nakkaş üstüne basa basa, "1 euroya değil, 10 euroya tişört satar hale geldik' diyor.
Sektör, kendi içinde rekabete açılamayan, kendini yenileyemeyen, zamanında doğru kararları alamayan bazı şirketleri eledi.
Bir taraftan da katma değeri yüksek ürün üretme kabiliyetiyle büyük siparişler almayı, başta Avrupa'nın vazgeçemeyeceği bir tedarikçi olmayı başardı.
İşte şimdi yeni başkan Ahmet Nakkaş'a göre önlerinde büyük bir fırsat penceresi var. Nakkaş iddialı konuşuyor:
"Biz sektör olarak önemliyiz. Türkiye ekonomisi ve sosyal hayatı açısından önemliyiz. Global oyuncuyuz. Dünya ticaretinden yüzde 5.2 gibi büyük bir pay alıyoruz ve bunu sadece 28 yılda başardık. Ama şimdi bu coğrafya çok daha büyük önem kazanıyor. Alım grupları artık bölgesel alım yapmaya başladı. Bu sektör AB ülkelerine ve bu coğrafyaya servis veren tek ülke."
YENİ BAŞKAN

İki ay önce Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'ne başkan olan Ahmet Nakkaş derneğin yönetim kurulunda uzun süredir yer alıyor ve sektörü 10 yıl sonrasına hazırlıyor