kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kızım ne zaman aşı olsa düşüp baygınlık geçiriyor

14 yaşındaki kızım geçen hafta okulda tetanos aşısı vurduklarında bayılmış. Aşı yapıldıktan sonra düşmüş ve başını vurmuş. Bir gece hastanede yatırmak zorunda kaldık. Daha önce de aynı şey başımıza gelmişti. Ne yapmalıyım, mutlaka aşı yaptırmam gerekir mi? Melahat C./İstanbul

Siz kızınıza aşı yaptırmaya devam edin ve onu bu konuda cesaretlendirin. Çünkü aşı; kızınızı bir ömür boyu birçok ciddi hastalıktan koruyacaktır. Fakat bayılmaya karşı mutlaka uygun önlemler alınması gerekir. Yoksa sizin kızınızın başına gelenler gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve ciddi kafa travmaları ya da kontrolsüz düşmeye bağlı yaralanmalar görülebilir.

KIZLAR DAHA DUYARLI
Daha önceden böyle reaksiyonlar verdiği bilinen bir kişi aşı ya da iğne olacaksa, rahat bir yere yatırılmalı ve aşıdan sonra en az 15 dakika istirahat etmesi sağlanmalıdır. Kız çocuklar ve genç kızlar arasında bu tür aşı sonrası reaksiyonlar oldukça sık görülmektedir. Bu bayılmaların yüzde 7'sinde önemli yaralanmalar ortaya çıkar.

MİDE BULANTISI YAPAR
Baygınlık ile bayılma arasında fark vardır. Baygınlık; kendini fena hissetme, içi geçiyormuş gibi olma, soğuk terleme ile tarif edilir. Bayılma ise ani gelişen bilinç kaybı ve buna bağlı kontrolsüz düşmeler ile seyreder. Baygınlığın nedeni beyne giden kan akımındaki ani düşüştür. Stres, acı, korku, şiddetli öksürük ya da uzun süre nefes tutmaya bağlı olarak vazovagal denilen bir refleks uyarılır ve beyne giden kan akımı düşer. Öncesinde mide bulantısı, soğuk terleme ve yüzüyormuş hissi olabilir. Bu belirtiler varsa, güvenli bir yere oturmak ya da uzanmak gerekir.