kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toptan: Yargıtay bildirisi beni incitti

Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, yasama organının, Türkiye'nin en büyük organı olduğunu belirterek, ''Yargı bildirisinde yasama organını ilgilendiren bölüm de var. Ondan incindiğimi ifade etmek istiyorum'' dedi.

Toptan, Fransa'dan Türkiye'ye dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Yargı ile hükümet arasındaki gerginliğin giderilmesi için sayın Cumhurbaşkanı'nın aracı olması isteniyor. Siz böyle bir aracılığa sıcak bakar mısın?'' sorusu üzerine Toptan, ''Tamamen sayın Cumhurbaşkanı'nın takdirleridir. Ne yapacağını bekleyip görmek gerekir'' diye konuştu.Toptan, hükümet ile yargı arasında varlığı öne süren gerginliğin konumu itibari ile kendisinin bir tarafı olmayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ancak, yargı bildirisinde yasama organını ilgilendiren bölüm de var. Ondan incindiğimi ifade etmek istiyorum. Yasama organı, Türkiye'nin en büyük organıdır. Yasama organından çıkan kararların dokunulmaz olması da söz konusu değildir. Yasama organı da aldığı kararlarda yanlış yapabilir. O nedenledir ki, kuvvetler ayrılığı ilkesinin hüküm sürdüğü bütün parlamentolarda anayasal denetim denilen bir mekanizma vardır. Bu Türkiye'de de vardır, çok da güzel uygulanmaktadır. Zaman zaman kimilerinin hoşuna gitmese de tarafların hoşuna gitmese de yerleşmiş, kökleşmiş bir Anayasa Mahkemesi kurumu vardır. Anayasa denetim
mekanizması vardır. O bakımdan TBMM kararlarını tartışırken, Anayasa mahkemesi sürecinin, yani anayasal denetim sürecinin dikkate alınması, bu sürece saygı gösterilmesi ve TBMM kararlarına da saygı gösterilmesi gerekir.Şahsen benim açımdan ilginç yanı, Türkiye, bütün bu olan biten gelişmeler içerisinde makulü bulmaya çalışırken, benim öne sürdüğüm bir düşünce etrafında bence olumlu bir tartışma yapılırken, kaleme alınmış biçimiyle çok ağır ifadelerle dolu böyle bir bildirinin ortaya çıkması, benim açımdan da şahsen incitici olmuştur. Doğru olmamıştır. Bildirinin diğer bölümlerine ben bir şey diyemem. Onu hükümet cevapladı. Ve diğer ilgililer cevaplandırırlar. Ama yasama boyutuyla şahsen benim bir Türk vatandaşı olarak ortaya koyduğum fikirlerin böylesine bir tepkiyle, ağır kelimelerle karşılanmasını doğru bulmadım.''

TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM gündeminde olan içtüzük değişikliğiyle sivil inisiyatifin yasa yapma üzerindeki etkinliğini artıracaklarını bildirdi.

Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamento Başkanları Toplantısına katılan Toptan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında temasları hakkında bilgi verdi.

Toptan toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sivil toplumun yasa yapma sürecine dönük düşüncelerini anlattığını söyledi.TBMM İçtüzüğünde bir değişiklik yaparak sivil toplum örgütlerinin yasama sürecine komisyon çalışması aşamasında katılımını öngördüklerini kaydeden Toptan, bununla ilgili kendisinin bir içtüzük değişikliği teklifi verdiğini hatırlattı.

Bu önerinin Anayasa Komisyonunda kabul edildiğini, Genel Kurulda görüşme sırası beklediğini ifade eden Toptan, ''Öyle ümit ediyorum ki, parlamentomuz tatile girmeden bu içtüzük değişikliği kabul edilecek. Bir taraftan sivil inisiyatifi güçlendirirken öbür taraftan da sivil inisiyatifin yasa yapma üzerindeki etkinliği artırılacak'' diye konuştu.Avrupa Konseyi'nde çeşitli ülkelerin meclis başkanlarıyla görüşme imkanı bulduğunu bildiren TBMM Başkanı Toptan, Macaristan Meclis Başkanıyla da görüştüğünü bildirdi. Toptan, Ekim ayında, Türkiye, Almanya ve Macaristan meclis başkanlarının Macaristan'da, ''2010 Avrupa Kültür Başkenti'' olan kentler konusunda bir araya gelerek yapılan hazırlıkları değerlendireceklerini bildirdi.TBMM Başkanı Toptan, Azerbaycan, Karadağ, Arnavutluk meclis başkanları ve Bulgaristan Meclis Başkan Yardımcısı ile de görüşme fırsatı bulduğunu, karşılıklı ilişkilerin devam ettirilmesi konusunda mutabakat sağladıklarını belirtti.

MECLİS'TE SİGARA YASAĞI

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Toptan, TBMM'deki sigara yasağının kışın nasıl uygulanacağı şeklindeki bir soru üzerine, kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan kanun konusunda emeği geçenlere teşekkür etti. Köksal Toptan, sözlerine şöyle devam etti:''Sigara yasağı Meclisimizin çıkardığı en güzel kanunlardan biri olmuştur. Geleceğimizi kurtarma adına çok büyük bir kamuoyu desteği var.

Milletvekillerinde yasağa yüzde 100 uyma söz konusu. Açık havada içiliyor. Bahçeye masa sandalye koyup, çay servisi de yapacağız. Sigara içmeyi zorlaştırmak suretiyle mümkün olduğu kadar içenleri azaltmak ve içmeyi tamamen bırakmak hedeflenmektedir. Kış aylarında parlamentonun kapalı alanlarının dışında sigara içilmesini temin için de tedbir alacağız. Ama bahçede çok lüks bir mekan değil, zor sigara içilir bir mekan yapacağız.''

Toptan, bir başka soru üzerine de TBMM'de kapalı alanda sigara içenler hakkında ''kim olursa olsun'' ilgili kişiler tarafından tutanak tutulacağını ve cezanın tahsili için gerekenin yapılacağını da ifade ederek, ''Milletvekilleri ve çalışanlar için en kolay tahsil yolu, maaşından kesmektir. Umarım kimse böyle bir muameleye muhatap olmaz'' dedi.Kurum olarak sigara içenlere müsamaha gösterilmemesi için yönetmelik çıkarttıklarını da hatırlatan Toptan, bunun takibini kendisinin yapacağını bildirdi.

TERİM İLE MAAŞ TARTIŞMASI

TBMM Başkanı Köksal Toptan, bir gazetecinin, ''Fatih Terim'in maaşı ile milletvekillerinin maaşı konusunda tartışma yaşandı. Sayın Terim'in, 'onlardan 550 tane, ben tek kişiyim' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna karşılık şunları kaydetti:
''Fatih Terim benim dostum. Bir genelleme şeklindeki açıklamasının doğru olmadığını umuyorum. Hiç kuşku yok ki Fatih Terim tektir, ama her milletvekilimiz de tektir. Böyle bir yarışa ve bu tür bir benzetmeye
kesinlikle gerek yok. Bir arkadaşımızın sayın Terim ile ilgili sözünden hareketle Sayın Terim'in bir genelleme yapmasını doğru bulmam.

Yapmadığını umuyorum. Türkiye 70 milyonluk bir ülke. 550 milletvekili çok zor şartlar altında seçiliyor. Bunların hepsi Türk Milletini temsil eden ayrı ayrı birer değerdir. Bana göre de bir arkadaşımız doğru bir değerlendirme yapmamış, o arkadaşımız da milletvekili maaşlarının azlığından yakınma adına öyle bir değerlendirme yapmıştır. Doğru yapmamış. Terim'in de böyle bir genelleme yapma kastı içinde olmadığını umuyorum.''

AA