kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yargıtay Başkanı: Kutuplaşmadan yana değiliz

Yeni Haber
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, kurumlar ve erkler arası çatışmadan ve kutuplaşmadan yana olmadıklarını söyledi. Gerçeker, Uşak Barosu tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ceza ve Hukuk" konulu sempozyuma katıldı.

Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün herkesin kabul ettiği temel ilkelerden birisi olduğunu belirten Yargıtay Başkanı Gerçeker, "Toplum için bu ilkeler su gibi, hava gibi, ekmek gibi gerekli şeylerdir. Bunlar yok olduğu zaman bütün toplum zarar görecektir. Onun için bu ilkelerin nadide çiçek gibi korunup kollanması gerektiğine inanıyorum." dedi.
Yargı mensuplarının düşüncesinin de belirttiği ilkeler olduğunu anlatan Gerçeker, "Bu temel eksende düşüncelerimiz oluşmaktadır. Bunun dışında hiçbir düşüncemiz yoktur. Yargı mensupları olarak hukukun temel değerlerini korumak, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ilkelerinin en üst düzeyde gerçekleşmesini sağlamak yönünde çaba harcamak zorundayız. Hiçbir zaman kurumlar arası, erkler arası çatışmadan, kutuplaşmadan yana değiliz." şeklinde konuştu.

Tartışma ortamının demokrasinin gereği olduğuna da dikkat çeken Hasan Gerçeker, "Tartışma ortamında karşılıklı sevgi ve anlayışla daha ileriye, daha iyiye doğru çözüm üretmek gerektiğine inanıyoruz; Anayasamızın öngördüğü demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda. Ancak bu şekilde yüce Atatürk'ün çizdiği çağdaş ülkeler seviyesine ulaşmamız mümkün olacak, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi temel değerler tartışma konusu olmaktan çıkacaktır." ifadelerini kullandı.
Toplumda barış ve güven ortamının, adaletin en üst seviyede sağlanması ve adalet mekanizmasının çok iyi işlemesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Gerçeker, bu konuda en büyük görevin hukukçulara düştüğünü belirtti. Gerçeker'in konuşması, alkışlarla karşılandı.
Uşak Barosu Başkanı Kazım Kargı ise nereden gelirse gelsin adaleti yıpratıcı tutumların yanlış olacağını söyledi. Kargı'nın, son günlerdeki bildiri krizini kastederek ulusal basının da sempozyuma yoğun ilgi gösterdiğini, Uşak'ın tanıtımı açısından bu durumdan son derece mutlu olduklarını söylemesi salondakileri güldürdü. Sempozyumu Uşak Valisi Kayhan Kavas, Belediye Başkanı Mesut Apaydın ve çok sayıda avukat dinledi.

CİHAN