kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haftaya yine aynı yerde

DUYGU GÜVENÇ
İstanbul'da 3 gün süreyle 'yazılı' olarak görüşen İsrail ve Suriye, haftaya yine aynı yerde buluşmak üzere ayrıldı. Dünya basını, tarafları bir araya getiren Türkiye'ye övgü yağdırdı... ..
Türkiye'nin dolaylı görüşmelerle 8 yıl aradan sonra bir araya getirdiği İsrail ve Suriye heyetleri ilk tur görüşmelerde hangi konuları ele alacaklarında anlaştı. Heyetler haziran ayında tekrar buluşmak üzere ayrılırken, Dışişleri Bakanı Ali Babacan görüşmelerde temel felsefenin 'toprak için barış' veya 'barış için toprak' olduğunu açıkladı. SABAH'ın taraflardan edindiği bilgiye göre İstanbul'da 3 gün süren görüşmelerde taraflar İsrail'in işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nin yanı sıra hangi konuların ele alınacağı konusunda da anlaştı. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Türkiye-Suriye ve İsrail 11.45'te yazılı açıklama yaparak bunu kamuoyuna duyurdu.

GÖRÜŞÜLECEK KONULAR
Heyetlerin bundan sonra aralıklarla sürdüreceği ve üzerinde konuşacağı konular arasında şunlar yer alıyor:
*Golan Tepeleri'nden İsrail'in çekilmesi, güvenlik konusunda alınacak önlemler (Hizbullah, Hamas ve terör ile mücadele).
*İsrail'in Golan'dan gelen suyunun paylaşımı.
*Sağlanacak barışın niteliği ve iki ülke arasındaki ticari ilişkiler.
*Barış sağlanması halinde iki ülkenin diplomatik temsilcilik açması.
*Sağlanacak barışın İran, Lübnan ve ABD gibi ülkelerle ilişkilere etkisi.

GÖRMEDEN YAZIŞTILAR
Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile halen Dışişleri Müsteşar Yardımcılığı görevini sürdüren eski Tel Aviv Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu'nun aracılık ettiği görüşmelerde yazılı metin formülü uygulandı. Heyetler aynı otelde konaklamalarına karşın birbirleriyle karşılaşmadı. Suriye tarafına Riyad Davudi, İsrail tarafına da Yoham Tubovish ve Shalom Turjimam başkanlık etti.
Haberin fotoğrafları