kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vekillere 'etik kurul' geliyor

Zübeyde YALÇIN ANKARA
Milletvekillerinin iş takibi yapması, pahalı hediye alması ve promosyon tatiline çıkmasını önleyecek yasa çıkıyor..
AK Parti, milletvekillerinin iş takibi yapması, pahalı hediye alması ve promosyon tatillerine çıkmasını önleyecek yasa için düğmeye bastı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, "Milletvekili Etik Kurulu" oluşturulmasına yönelik yasa teklifi hazırlandı. Taslağa göre milletvekillerinin etik kurallara uyup uymadığını takip için, tüm partilerin sandalye sayılarına göre üye verdiği 11 kişiden oluşacak bir kurul oluşturulacak. Vekillerin uyacağı kuralların bazıları ise şöyle:

İŞTE KURALLAR
*
Milletvekilleri ve bakanlar, herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı olarak kabul edemeyecek; temsilcilik, hakemlik, ücret karşılığı iş takipçiliği yapamayacak.

* Bir üyenin belli konuda ve 6 ayı aşmamak üzere, Bakanlar Kurulu'nca verilecek geçici bir görevi kabul etmesi, Meclis kararına bağlı olacak. Yabancı kurum ve kuruluşlar tarafından verilen bazı görevleri kabul de yine Meclis'in izni ile mümkün olacak.

* Vekiller, görevlerinden kaynaklanan yetki ve güçlerini kendilerine, eşlerine ve çocuklarına menfaati için kullanamayacak.

* Vekiller ve bakanlar, aldıkları hediyenin değeri 10 aylık asgari ücreti aşıyorsa, bunu kurula bildirecek.

* Milletvekilleri ve bakanlar TBMM Başkanlığı'nın bilgisi dışındaki koşullarda, asgari ücretin 5 katını aşan her türlü tatil, seyahat, yemek, konaklama ve ulaştırma gibi imkanlardan yararlanamayacak.