kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Murat Çalışkan’ın eşi Hacer ve babası perişan oldu. Üç yaşındaki kızı Hatice ise her şeyden habersiz olan biteni izliyordu. Üç aylık oğlu İsmail babasını hiç bilmeyecek.

Kaza değil resmen cinayet

Sırrıberk ASLAN Ercan SARIKAYA SABAH
Tuzla'daki son kurban Murat Çalışkan göz göre göre öldü. Gece çalışma raporu yoktu, mesaisi bitti ancak o çalışmaya devam etti. Yeterli önlemin alınmadığı ambar deliğinden 25 metre aşağıya düşüp öldü..
Yöneticileri arasında eski vekil Cengiz Kaptanoğlu'nun da bulunduğu Kaptanoğlu Tersanecilik'e bağlı Desan Tersanesi'nde ambara açılan delikten düşerek ölen Murat Çalışkan'ın "kaza değil cinayet" dedirtecek ihmaller zincirinin kurbanı olduğu öne sürüldü. Aynı tersanede son iki yılda ölen üçüncü kişi olan Murat Çalışkan'ın 5. risk bölgesi olarak bilinen gemi tamirinde gece çalışabilir raporu olmadan çalıştırıldığı ortaya çıktı. 35 YTL günlük ücret aldığı, 7.5 saat çalışması gerekirken sabah aldığı işi gece de sürdürdüğü belirlenen Çalışkan'ın ambara inmek için açılan deliğin çevresinde önlem alınmadığı için delikten aşağı düşerek öldüğü belirtildi. LİMTER-İş Sendikası, ölümü "cinayet" olarak nitelendirip işyeri sahibinin 15 ile 20 yıl hapis cezası ile cezalandırılması için dava açılması gerektiğini savunuyor.

'BİRİ ARTIK DUR' DESİN
Ağır ve tehlikeli iş kolu olarak adlandırılan tersanelerde gece çalışılabilecek alanlar olarak atölyeler ve ön hazırlık safhası gösterilirken, gemi tamirinde ise gece çalışma yapılamayacağı savunuluyor. Gece çalışacak personelin "gece çalışabilir" raporu alması gerekirken, Murat Çalışkan'ın böyle bir raporu olmadığı belirtildi. Günlük 35 YTL ücret karşılığında çalışan Çalışkan'ın, 7.5 saatten fazla çalışmaması gerekirken sabah aldığı işi bir süre dinlendikten sonra gece de devam ettirdiği belirlendi. Tersanelerin, işçileri 7.5 saatten fazla çalıştırdığının tespit edilmesi halinde alacağı cezanın ise 40 ile 900 YTL arasında değiştiği belirtildi. LİMTER-İş Sendikası, "96 kişi öldü. 2008 yılında Tuzla'da ölen kişi sayısı 11 oldu. Bunlara bir 'Dur' denilmesi gerekir. Buradakiler ihmal değil, resmen cinayet. Firmalar kendi üzerlerine yükledikleri tazminat yükünden kurtulmak için insanları gece gündüz çalıştırarak ölüme götürüyorlar" diyor. Aynı sendikanın Başkan Vekili Hakkı Demiralp ise "Murat Çalışkan'ın çalıştığı bölge 5. risk bölgesi olarak adlandırılan bölgedir. Burada gece çalışmak yasak. Gündüz risk taşıyan bölgede gece çalıştırmak ölüme davetiye çıkarmaktır. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışma yönetmeliğine göre tersanelerde gece çalışılacak bölgeler ön hazırlık ve atölyelerdir. Gemi üstlerinde gece çalışma yapılamaz" dedi.

'HAPİSLE YARGILANSIN'
Sendika Avukatı Sezin Uçar ise "Açtığımız davalarda, ölümlerin 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlendiğini' öne sürerek, işverenlerin 15 ile 20 yıl arasında hapis istemiyle yargılanmalarını talep ediyoruz. Ancak mahkemeler suçu 'taksir ile ölüme sebebiyet vermek' olarak değerlendirip 1-3 yıl arasında hapisle yargılayıp 14 bin YTL paraya çeviriyorlar. İşvereni değil, taşeronu cezalandırıyorlar" dedi.
Haberin fotoğrafları