kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mahkeme Başkanı Hacı İbrahim Gözükara.

Bir günde 15 karar

Hüseyin KAÇAR DİYARBAKIR
Diyarbakır 3. Ağır Ceza'da davalar "jet" hızıyla sonuçlanıyor. Sanıkları cepten arayan hâkimlerin günde 20 duruşmanın 15'ini ilk celsede bitirdiği bile oluyor..
Türkiye'de davalar, yargı sistemindeki hantallık nedeniyle hep yıllarca sürdü. Öyle ki birçok kişi, zaman aşımı sürelerinde bitmediği için ceza almaktan kurtuldu. Başkanlığını "Jet hâkim" denilen Yüksek Hâkim Hacı İbrahim Gözükara'nın yaptığı Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu tabuyu yıktı. Son 3 yıl içinde, birçoğu ilk duruşmada olmak üzere 2 bin 100 dosyayı karara bağlayan mahkemenin hâkimleri, kendi inisiyatifini kullanıp, teknolojik imkânlardan da yararlanarak, delilleri en kısa sürede topluyor. Günde ortalama 20 duruşma yapılan mahkemenin, bu duruşmaların 15'ini ilk celsede bitirdiği bile oluyor. Hâkimler gerekirse sanık ya da tanıkları cep telefonundan arayıp duruşmaya çağırıyor.

JİTEM'LE İLGİLİ İLK CEZA
Susurluk Raporu'na giren JİTEM'ci eski uzman çavuş Gültekin Sütçü'nün 13 yıllık davasını 3 celsede sonuçlandıran jet hâkim üyelerinin verdiği 30 yıllık hapis cezası, aynı zamanda JİTEM'le ilgili davalardaki ilk cezaydı. Oğlunu yemek kaşığıyla işkence yaparak öldüren babanın davasını da ikinci celsede bitiren jet hâkim ve üyelerine destek veren birçok hukukçu, "Olması gereken bu" diyor.