kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tek çocuk politikası Çin'de acıyı ikiye katladı

Ülkenin 1979'da kabul ettiği tek çocuk politikası nedeniyle aileler tek çocuklarını kaybetti. Ancak bazı uzmanlar "Birkaç çocukları olsaydı ölü sayısı 3 katına çıkardı" yorumu yapıyor..
Çin'i vuran 7.9'lik deprem felaketinde ölenlerin sayısının 100 binleri bulmasından endişe ediliyor. Çinli yetkililerse, depremde ölü sayısının 50 binin üzerinde olabileceğini açıkladı. Ölenlerin çoğunun çocuk olmasıysa olayın vahametini daha da artırıyor. Ancak tek çocuk politikasının 1979'dan bu yana uygulandığı Çin'de bu acı ikiye katlanıyor. Çünkü devlet politikası nedeniyle tek bir çocuk sahibi olan aileler sahip oldukları bu çocuğun acısını daha bir farklı yaşıyor. Çocukların çoğunun ortaokul yaşlarında olması ve annelerin çoktan doğurganlıklarını kaybetmiş olmaları çocuğunu kaybedenlerin yeni bir çocuk sahibi olabilme şanslarını da ortadan kaldırıyor.

BİR NESİL YOK OLDU
Ülkeyi vuran son 30 yılın en büyük depremi sonrası ülkede bir nesil tamamen yok oldu. Ve depremin vurduğu eyalette yeni bir neslin yetişmesi için onlarca yıl geçmesi gerekiyor. Ders saatine denk gelen deprem sırasında yıkılan binalarda yaşamını yitiren öğrenciler, Çin'deki pek çok ailenin tek çocuklarıydı. Devlet politikası gereği tek çocuk yapan Çinliler, yaşlılık yıllarında kendilerine bakmasını istedikleri çocukları için hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyor.

10 MİLYON MAĞDUR
Öte yandan Pekin yönetimi, depremin 10 milyon kişiyi mağdur ettiği tahmininde bulundu. Depremzedelerin büyük bölümü çadırlarda kalırken, yeterli sığınma, gıda ya da temiz su imkânlarından yoksun durumdalar. Hükümet halka, kurtarma çalışmaları için gerekli temel malzemelerin bağışlamaları çağrısında bulundu. Hükümet yetkilileri, çekiç, vinç, kürek ve lastik çizme gibi malzemelere çok âcil olarak ihtiyaç duyulduğunu kaydediyor.