kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni lider ilk gün ABD'ye rest çekti

Kafkaslar'da yüksek tansiyon: Moskova "Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıyoruz" diyen Gürcistan'a karşı sınıra asker yığdı. ABD'nin destek verdiği Tiflis "Rusya ile savaşırız" diye uyardı. Ruslar ise geri adım atmıyor: "Gerekirse bölgeye daha fazla asker göndeririz"..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yeni lider ilk gün ABD'ye rest çekti
Dünya ABD'nin İran'a yönelik olası bir saldırısına dikkat kesilmişken, Türkiye'nin kuzeyindeki Kafkaslar'dan da savaş sesleri yükselmeye başladı. Abhazya'nın geçen ay Gürcistan'a ait iki casus uçağını düşürmesiyle başlayan kriz, bu hafta yerini karşılıklı savaş restleşmesine bıraktı. Gürcistan'ın 1992'de tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Abhazya'ya saldırma tehdidinin ardından Rusya, Gürcistan sınırına asker yığdı. Moskova'nın Abhazya'ya destek çıkan askeri hareketliliği, Tiflis ve Washington'daki tansiyonu birden yükseltti.

ABD'DEN ABHAZYA'YA HEYET
Gürcistan, Moskova ile savaşa yaklaştıkları uyarısında bulunurken ABD yönetimi de dün, Rusya'nın çiceği burnundaki yeni Başkanı Dimitri Medvedev'ı uyardı. Gürcistan'da attığı adımları kışkırtıcı ve rahatsız edici bulduklarını bildirdi. Başkan Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, "Gürcistan, Rusya'nın Abhazya'yı yavaş yavaş ilhak ettiğini düşünüyor" dedi. Avrasya'dan sorumlu üst düzey ABD'li diplomat Matthew Bryza'nın da yarın Abhazya'yı ziyaret edeceği belirtildi. Ancak geri adım atmayan Medvedev yönetimi, dün yaptığı açıklamada gerekirse bu bölgeye daha fazla asker gönderileceğini vurguladı. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ise dün, "Moskova ile Tiflis, bir kaç gün önce savaşa çok yakındı" dedi. Gerginliğin hala sürdüğünü belirtti. Abhazya 'Dışişleri Bakanı' Sergey Şamba'da da, Medvedev'in bağımsızlıklarını tanıyacağını söyledi.
Haberin fotoğrafları