kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

1 milyar $'lık seçim

BİLGE ESER
Seçimlere 7 ay kala, başta Obama olmak üzere başkan adaylarının kasaları dolmaya devam ediyor. 2004 yılında toplanan para ise teknoloji sayesinde fazlasıyla geçildi bile..
ABD tarihinin en önemli seçiminde her gün yeni sürpriz yaşarken adaylar "parlayabilmek" ve "fark yaratabilmek" için tüm güçlerini ortaya koymuş durumda; bir de tabii ki paralarını... Demokratik Parti cephesinde Hillary Clinton ile Barack Obama; Cumhuriyetçi cephedeyse John McCain, gittikleri her yerde seçmenlerine "pamuk ellerinizi cebinize atın" çağrısı yapıyor.

2004'Ü KATLADI
Aslında şimdiye kadar ricaları kabul edilmiş görünüyor. Resmi rakamlara göre, toplanan paralar, bir önceki seçimleri çoktan geçti ve 850 milyon dolara dayandı ve uzmanlar 1 milyar doları çok aşacağı görüşünde. McCain, Obama ile Clinton'un kasasıysa, 2004'te tüm adayların topladığını şimdiden aştı. Başkan Bush ile Demokrat rakibi John Kerry'nin yarıştığı 2004'te tüm kampanya boyunca 1.7 milyar dolar toplanmıştı. Bu seçimlerde birinciliği, 250 milyon dolara yakın toplayan Obama alırken, onu 194 milyon dolarla Clinton izliyor. Çekilen Mitt Romney 104 milyon dolarla üçüncü, aynı partinin adayı McCain ise 80 milyon dolarla dördüncü sırada. Uzmanlar, teknolojinin ilerlemesinin bu denli para toplanmasında etkili olduğu görüşünde. Görüşlerini aldığımız Hoover Enstitüsü araştırma görevlisi Bill Whalen'a göre, kampanya ne kadar akıllı yürütülürse sorun da o denli az çıkar. İnternet sayesinde artık 24 saat para toplanabildiğini kaydeden Whalen, "Bu da zaferin anında para olarak geri dönmesi anlamına gelir" diyor.

'ŞAPKA AÇIYORLAR'
Stanford Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Kenneth Schultz da, bu yıl da bir önceki seçimlere kıyasla daha fazla para toplandığını belirtiyor. Bir seçimde bu denli çok para harcanmasının sistemin bir sorunu olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Schultz şu yanıtı veriyor: "Gerçek bir seçim istiyorsanız adaylar reklam yapmak zorunda. Keşke daha çok toplanabilseydi de şapkalarını açıp para verin diye bu kadar vakit harcamasalardı."