kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Borsacılar Türk Telekom hissesi için 100 YTL'ye kahveden adam topladı!

RAHİM AK
Türk Telekom beklenen fiyatın çok altında fiyatla halka arza çıkınca borsacılar hisse almak için kahvehaneleri dolaşıp kimlik kiraladı..
Aylardır konuşulan ve 20 milyar dolarlık halka arz değeri beklenirken en yüksek 12.5 milyar dolarlık fiyatla halka arza çıkan Türk Telekom, borsacıları hareketlendirirken borsayı durgunluğa sürükledi. Yerli bireysel yatırımcılar için ayrılan yüzde 35'lik kısımdan (aynı zamanda 10 bin YTL'lik sınır da bulunuyor) hisse almak için yarışan borsacılar daha fazla hisse senedi almak için başkalarının nüfus cüzdanlarını bile kiraladılar. Edinilen bilgilere göre Telekom hissesi almak için kahvehanelere, iş için sıra bekleyen işsizlerin toplandığı alanlara ve Anadolu'ya çıkıp 100 YTL'ye kimlik bile kiraladılar. Ayrıca Telekom ve PTT çalışanlarının yine indirimli hisse alım hakkı olduğu için buralarda çalışanlar da borsacıların gözdeleri oldu. Ancak bu dev halka arz aynı zamanda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı da vurdu. Borsada hisse almak isteyenler parasını Telekom hissesi için ayırdı ya da başka hisse satıp Talakom hissesi almak için ön talepte bulundular.

BORSAYI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Yerli yatırımcılar için ayrılan Telekom hissesi tutarı 700 milyon dolardı. Ön talepte ise tam altı katı yani 4.2 milyar dolarlık teklif yapıldı. Bu kadarlık para şimdi bloke edilmiş durumda. Yabancı yatırımcılar için de durum farklı değil. Yabancı fonların Türkiye için ayırdıkları parayı Telekom hissesi almak için kullanacakları belirtiliyor. İşte hem yerli hem yabancı yatırımcının bu tavrı son bir haftada dünya borsaları yüzde 2-3 yükselirken Türkiye'de borsanın yüzde 0.5 gerilemesine neden oldu.
Haberin fotoğrafları