kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Muhafazakâr kesimin 'Mümtaz Soysal'ı kim?

Türkiye'de belli kesimler bir kez daha siyasetin yeniden şekilleneceği hesapları yapıyor.
AK Parti'nin kapatılma davasıyla başlayan bu süreç iki kesimi hareketlendirdi.
Gözünü AK Parti'ye dikenler...
Klasik merkez sağı hareketlendirmek isteyenler...
Birinci grup daha çok eski devlet bakanı Abdüllatif Şener etrafından konumlanıyor. Ağırlığı da AK Parti küskünleri oluşturuyor. Şener, her ne kadar "Siyasi bir oluşum içinde değilim" dese de, Türkiye'nin birçok ilinde örgütleme startını verdiği konuşuluyor.
İstanbul'da, aralarında eski AK Parti Bakırköy İlçe Başkanı Emine Nalbantoğlu'nun da olduğu ileri sürülen bir grup uzun süredir Florya'da "özel toplantı"lar yapıyor.
Aynı şekilde başta Kahramanmaraş olmak üzere Anadolu'nun birçok kentinde örgütlenme çalışmalarının başladığı gelen bilgiler arasında. En dikkat çekeni de Kahramanmaraş MÜSİAD Başkanı İsmail Akyüz'ün istifa ederek siyasi çalışmaları başlatması...
AK Parti tabanında muhalif olan, tutunamayan isimlerin ilgi gösterdiği bu oluşumun içinde Anavatan ve DYP çevresinden de isimlerin olduğu konuşuluyor.
Tabii burada asıl beklenen Abdüllatif Şener'le tepede kimlerin birlikte hareket edeceği. Bu netleştiğinde siyasi mücadelenin daha da sertleşeceği anlaşılıyor. AK Parti'den ayrılışı, sürekli AK Parti aleyhine konuşması eleştirilen Şener'in nasıl bir siyasi çizgi izleyeceği de merak ediliyor.
Bu ortaya çıkmasa da bugüne kadar izlediği siyasi yaklaşım nedeniyle daha şimdiden kulislerde muhafazakar kesimin "Mümtaz Soysal"ı olarak nitelenmesi mücadelenin hangi eksende süreceğini gösteriyor.

Merkez sağda dönüşümlü başkanlık
Bu süreçte merkez sağın iki partisi DP ve Anavatan'da da hareketlilik var. Büyük olasılıkla önümüzdeki günlerde iki partinin yarım kalan birleşmesi için Süleyman Soylu ile Erkan Mumcu bir araya gelerek bu işe son noktayı koyacaklar.
Kulislerde, bu birleşmenin nasıl olacağı konuşuluyor ve yine iki partinin de kongre yapacağı, kongreler sonrası birleşme olacağı söyleniyor. Ancak bu kez sürpriz bir uygulamadan söz ediliyor. O da şu: İlk kez merkez sağ partilerde "Dönüşümlü başkanlık" modeli denenecek.
Kim bilir belki de tutar...
Ama daha tutup tutmayacağı bilinmeden muhalifler harekete geçti. Özellikle de DP içinde muhalif olanlar bir yandan Tansu Çiller'i devreye sokmaya çalışıyor öte yandan Hüsamettin Cindoruk'la yeni bir çıkışa hazırlanıyorlar.
Bu çabalar merkez sağı ayağa kaldırmaya yeter mi?
Bekleyip göreceğiz.