kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Yabancı biyoyakıt tekelleri birliği bile satın almak istedi!'

HACER GEMİCİ
Dünya gıdada fiyat artışını tartışırken uluslararası biyodizel tekelleri yeni alanlar arıyor. Albiyobir Başkanı Afacan, "Bu gruplar Türkiye'yi takibe aldı. 'Birliğe ortak olalım' diyen bile var" dedi..
Küresel ısınma ile birlikte gıda fiyatlarındaki artış akaryakıta alternatif olarak gösterilen biyoyakıtları, "suçlu" kervanına soktu. Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlerin gıda güvenliği konusunda tehlike olarak gösterdiği biyoyakıtların günah keçisi olarak gösterilmesine karşı çıkan Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Başkanı Tamer Afacan, "Fosil yakıtlar kullanıldığı için küresel ısınma yaşanıyor. Küresel ısınma olduğu için de gıda fiyatları artıyor. Suçlu biyoyakıtlar değil, fosil yakıtların ta kendisidir. Petrol fiyatları bu seviyede gider, alternatif enerjiler bulunmazsa araziler hangi yakıt kullanılarak işlenecek. Nedense bunlar göz ardı ediliyor" dedi. Yine de güçlü ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin tarım alanlarına göz diktiklerini doğrulayan Afacan, ABD'nin Ukrayna, Almanya'nın ise Bulgaristan'ın tarım alanlarına ve tesislerine yerleştiğini dile getirirken Türkiye'deki durumu ise şöyle özetledi: "Uluslararası spekülatörlerin büyük rantları olduğu bir gerçek. Maalesef tahıllarda ve yağlı tohumlarda bir kısım ülkeler tekelleşmeye doğru gidiyor. Ukrayna'da 'beyaz devrim' diye adlandırılan hareket sonunda bir gecede tüm yağ fabrikaları el değiştirdi. Bugün Ukrayna'da sözleşmeli tarım yaptıracağım deseniz bir karış yer bulamazsınız. Hepsi ABD'lilerin elinde. Almanlar ise Bulgaristan'ı parsellediler. Bu büyük devler Türkiye'de de ciddi manada sözleşmeli tarım yaptırmak istiyorlar. Her gün heyetler geliyor ve ürettiğimiz kanoluya alalım, bizim için üretim yapın teklifler sunuyorlar. Biz hayır demekten yorulduk, onlar gelmekten yorulmadı."

20 ÜLKE BEKLİYOR
Afacan, gelen heyetlerin büyük çiftlikleri ve birlik olarak kendilerini ziyaret ettiklerini anlatırken, ilginç bir ortaklık önerisinden de söz etti. Afacan bugüne kadar altıyedi Alman, Fransız ve Avusturyalı şirketin gelip sözleşmeli tarım teklif ettiğini aktarırken, "Halen 350 bin hektar olan kanola üretiminin 750 bin hektara çıkarılması için teklif getiriyorlar. Çevre Bakanlığı lisanslı atık bitkisel yağları istiyorlar. Bugün topladığımız yağı satmaya çıksak 20 ülke kapıda bekliyor. Bizim statümüzü bilmeyip birliğe gelerek ortaklık teklif edenler bile var. Biz bir birliğiz, ne ortaklığı deyince şaşırıp gidiyorlar" dedi.
Haberin fotoğrafları