kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ekonomide hedeflere estetik müdahale geldi

ANKARA
Hükümet, milli gelir hesaplarındaki revizyon, GAP, orta vadeli küresel ekonomik ve mali görünümdeki değişim, yeni istihdam paketi gibi nedenlerle ekonomik programı revize etti..
Hükümet, IMF ile yeni program öncesinde, iç ve dış piyasalara yön vermek için 55 aylık yol haritası hazırladı. Milli gelir hesaplarındaki revizyon, orta vadeli küresel ekonomik ve finansal görünümdeki değişim, yeni istihdam paketi, GAP yatırımları dikkate alınarak oluşturulan ve 2008-2012 dönemini kapsayan Orta Vadeli Mali Çerçeve'nin en önemli bölümünü faiz dışı fazla hedefindeki değişiklik oluşturdu. Bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 4.2 olarak öngörülen faiz dışı fazla hedefini yüzde 3.5'a çekildi.

FAİZ DIŞI FAZLA DÜŞECEK
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'le birlikte yeni mali hedefleri açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "IMF olsa da olur olmasa da. Faiz dışı fazla sihirli bir rakam değil" dedi. Tek haneli düşük enflasyon hedefinden vazgeçilmeyeceğini söyleyen Şimşek ise "Türkiye'de durgunluk var demek için henüz çok erken" yorumunu yaptı. Bu yıl yüzde 5.5 olarak planlanan faiz dışı fazla yeni milli gelir hesaplamasına göre yüzde 4.2'ye çekildi. Orta Vadeli Mali Çerçeve'de ise faiz dışı fazla yüzde 3.5 olarak ilan edildi. Bu oran 2009'da GSYİH'nin yüzde 3'ü, 2010'da yüzde 2.7'si, 2011'de yüzde 2.5'i, 2012'de ise yüzde 2.4'ü olacak.

İHTİYATLI HEDEFLER
Hükümet, orta vadede ihtiyatlı iyimserlik içeren hedefler koyarken 2007'de GSYİH'nin yüzde 38.8'i düzeyinde gerçekleşen AB tanımlı kamu borç stoku bu yıl yüzde 37'ye, 2012'de ise yüzde 30'a kadar inecek. Bütçe gelirlerinin GSYİH'ya oranı, 2008- 2012 döneminde GSYİH'nin yüzde 20'si dolayında istikrarlı seyir izleyecek. Bu tablo, yeni vergi getirilmemesi ancak kayıt dışı ekonominin daraltılması anlamına geliyor. Özelleştirme portföyündeki kuruluşların azalmasına paralel olarak önümüzdeki yıllarda özelleştirme gelirleri gerileyecek.