kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sakarya'da tahrik altıncı kez yokladı

Sadık GÜLEÇ / Hüseyin CUMALI
Son üç yılda 5 saldırı olayının yaşandığı Sakarya'da yine büyük bir provokasyon vardı. DTP'lilerin eğlencesini bine yakın kişi bastı. 65 yaşındaki DTP'li kalp krizinden öldü..
Sakarya'da önceki gece Madımak Oteli faciasını hatırlatan bir olay yaşandı. Alperen Ocakları'nın, DTP'nin "Barış ve Kardeşlik Gecesi" düzenlediği düğün salonunun önünde yaptığı Türk bayraklı basın açıklaması olayların fitilini ateşledi. Ardından geçtiğimiz hafta şehit olan Sakaryalı askerin yakını ve arkadaşı 100 kişi, düğün salonu önüne geldi. Polis, içeri girmek isteyen grubu engelledi, ancak şehit yakını oldukları için dağıtmadı. Bu arada Alperen Ocakları üyeleri de yeniden salon önüne gelerek olaya katılırken, derbi maçın ardından sokağa çıkan vatandaşların da dahil olmasıyla eylemci grubun sayısı kısa sürede bine yaklaştı. İzinli polisler evlerinden çağrıldı, ilçelerden ve Kocaeli'den takviye ekipler ve jandarma robocoplar da olay yerine geldi. Vali iki kez kalabalığa dağılmaları ve sağduyulu olmaları çağrısında bulundu.

SALON HARABEYE DÖNDÜ
Ancak dağılmamakta ısrar eden kalabalık, üç girişi olan binaya girmek için her yolu denedi. Düğün salonunda mahsur kalan yaklaşık 800 DTP'liden kalp krizi geçiren 65 yaşındaki Ebubekir Kalkalı, kaldırıldığı hastanede öldü. Mülazim Kalkanlı babasının DTP üyesi olmadığını belirterek "Ben bir iş için dışardaydım. Gece telefon ederek babamın kalp krizi geçirdiğini söylediler. Daha önce hiçbir rahatsızlığı yoktu. İçerde havasızlıktan ve stresten kalp krizi geçirmiş"dedi. Eylemciler, fenalık geçiren DTP'lileri hastaneye götüren ambulanslara da saldırdılar. Salonda bulunan DTP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Binici polisle tartıştı. Polisin kalabalığı dağıtmasından sonra yaklaşık 7 saat mahsur kalan DTP'liler, Büyükşehir Belediyesi'ne ait 10 ayrı otobüsle polis ve panzerlerin eşliğinde kent dışına çıkarıldı. Otobüsler, kent merkezinde bazı gruplar tarafından taşlandı ve camları kırıldı. DTP'nin etkinliğinin bazı kişilerce iki gün öncesinden e-mail yoluyla duyurulduğu ve eylem için organize olunduğu belirtildi. DTP'lilerin tahliyesinin ardından düğün salonunda incelemelerde bulunan polis, partililerin salondan çıkmadan önce işyerine zarar verdiğini, bazı camların ve eşyaların kırıldığını belirledi. Salonda teröristbaşı Abdullah Öcalan'ı öven yazıların bulunduğu gazete ve dokümanlara el konuldu. Sakarya'da hayat sabahın ilk ışıklarıyla birlikte normale döndü.

SAKIK, BAKANI ARADI
Adapazarı'nda yaşanan olaylar sırasında Sakarya Valisi Hüseyin Atak'ı dört kez aradığını belirten DTP'li Binici, "Sayın vali 'münferittir' diye geçiştirdi. Gece 01.00'de tekrar aradığımdaysa koruması açtı ve valinin müsait olmadığını söyledi" dedi. DTP Muş milletvekili Sırrı Sakık da İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı arayarak müdahale etmesini istedi. Atalay'ın Sakık'a, "Valilikten aldığım bilgiye göre 200 kişilik bir grup protesto ediyor. Dağıtılacak" dediği öğrenildi. Sakarya Valisi Hüseyin Atak da çıkan olaylarla ilgili olarak, taraflara zarar gelmemesi için geniş güvenlik tedbirleri alındığını belirtti.
Haberin fotoğrafları