kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Anketlerde en fazla oyu alan Abdüllatif Şener, Baykal'ın "Şener aday olsun destekleyelim" açıklamasını teşekkür ederek kabul etmedi.

Şener, Baykal'a Teşekkür Etti: Sağ Olun Aday Olmayacağım

MUHARREM SARIKAYA
MUHARREM SARIKAYA
ADAY öneren sadece Anavatan değildi. CHP lideri Deniz Baykal da Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in aday gösterilmesi halinde destekleyebilecekleri sinyalini vermişti. Erdoğan'ın milletvekilleri arasında yaptırdığı, "Erdoğan ve Gül dışında kimi aday olarak görmek istersiniz?" anketinin sonucu da gelmişti. Abdüllatif Şener anketten birinci çıkarken, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ikinci sırada yer alıyordu. Şener, bir sonraki gün ise kararını net bir şekilde açıklıyordu: "Sayın Baykal'a teşekkür ederim ama ben aday olmak istemiyorum." Teşekkür eden sadece Şener değildi; eşi Berrin Şener de bir soruya şu yanıtı veriyordu: "Cumhurbaşkanı eşi olmak istemiyorum. Ben eşimle sade bir hayat istiyorum..." Partide herkes "Eğer Erdoğan aday olmazsa, kriz çıkar" derken, Şener aynı görüşte değildi: "Hiçbir şey olmaz. Asıl çıkmazsa sıkıntı çıkar. Parti de kapanır..." Hatta bu düşüncesini Erdoğan'a da iletmiş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın partinin kapatılması için harekete geçtiğini söylemişti. Şener'in anketten en ön sırada çıkması, bazı milletvekillerini rahatsız etmişti. Yapılan bir ev toplantısında Şener'e karşı taktik geliştirildi: "Şener'in önü güçlü aday ile kesilebilir; çok adayla girilirse partide sorun çıkar..." O dönem Gül'ün adaylığının kesinleştiği belirtilse de Erdoğan'ın çevresinden bazı isimler bu satırların yazarına o tarihte "yazılmamak kaydıyla" şunları söylüyordu: "Başbakan aday olmayacak. Kimin olacağına karar vermedi. Eğer o görüşmelerinden Gül ismi çıkmazsa, Vecdi Gönül, Beşir Atalay veya Nimet Çubukçu olur. Ama bilin ki tek aday olur. Çok aday olmaz..."

İSİM ZİRVESİ
Tarih 22 Nisan Pazartesi... Hafta sonu Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylaması yapılacak. Amerika'da Cumhuriyetçiler'in arasında etkin kimliği ve Irak'taki şahin kişiliğiyle tanınan Başkan Bush'un yönetimine yakın isim "Karanlıklar Prensi" Richard Perle Türkiye'ye gelmiş, basına şunları söylüyor: "Çankaya seçimi sadece dünya çapındaki dengeler açısından öneme sahiptir. Bana göre, Erdoğan veya başkasının Cumhurbaşkanı olmasında sakınca yok." AK Parti'de aday kim olacak arayışı sürerken, CHP yönetimi milletvekillerine yapılan ahlaksız tekliflerin peşine düşmüştü. Merkez sağın 2 partisi ise 367 için birlikte hareket kararını bir adım öteye taşıyıp bütünleşmeyle sonuçlandırmanın çabasına girmişti. Tandoğan mitinginde atılan "Birleşin" sloganları, Ağar'ı umutlandırmıştı. Mumcu da aynı umuttaydı. Ağar ile telefon konuşmalarında yol haritalarını çiziyorlardı: "Ne 367'de AKP'ye, ne de sonrasında Gül'e destek var. Her ikisine de yokuz..." Aday adı kesinleşmeden DYP ve Anavatan liderleri, Gül'ün aday gösterileceğini tahmin ediyordu. Ertesi gün 23 Nisan'dı... Gece karar alındı; törenlerden sonra Erdoğan, Arınç ve Gül "isim zirvesi" yapacaktı. Türkiye, önce 17.30'daki Erdoğan-Arınç görüşmesine kilitlendi; Başbakanlık Konutu'ndaki zirve 1 saat 40 dakika sürdü; isim kesinleşmişti.