kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çalışma Raporu ve Hesap Raporu kabul edildi

AA
Yeni Haber
CHP 32. Olağan Kurultayı'nda, Parti Meclisi'nin (PM) hazırladığı Çalışma Raporu ile Hesap Raporu oylanarak kabul edildi.

Raporlar üzerindeki konuşmalar 10 dakikayla sınırlandırıldı. İlk sözü alan PM Üyesi Gülsün Bilgehan, parti yönetimine eleştirilerde bulunurken, çağdaş demokrasilerde ''ortak aklın'' önemini vurguladı. CHP yöneticilerinin partinin en önemli açılımları genel başkanın verdiği demeçlerden öğrendiğini savunan Bilgehan'ın konuşması sırasında bazı partililerin ''Vur vur inlesin, Deniz Baykal dinlesin'' sloganları attıkları duyuldu.

Bilgehan, konuşmasının sonunda Baykal'a seslenerek, ''Sayın Genel Başkanım emekleriniz göz ardı edilemez. Ama bu parti sizin 1992'de kurup yüzde 4 oy aldığınız parti değil, bu parti Atatürk'ün kurduğu partidir'' dedi. Bilgehan, konuşmasında aday adaylarından hiçbirisine açık destek ifade etmeyerek, ''Aday olmaya çalışan arkadaşlarımızın hepsi kendi alanlarında başarı kazanmış kişiler'' dedi.

İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de konuşmasında, AK Parti'ye yönelik eleştirilerde bulunarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bazı uygulamalarından söz etti. Tekin, ''AKP neredeyse orada rant vardır. İstanbul yolsuzluk içinde'' dedi.

PM'nin muhalif üyelerinden Örsan Öymen de konuşmasında CHP'de bugün gençlerin bulunmadığını, yeniden ''sol bir CHP inşa edilmesi gerektiğini'' söyledi. Tepeden inme değil, tabandan tavana bir örgütlenmeye gidilmesinin doğru olacağını kaydeden Öymen, Baykal'ın muhaliflere yönelik sözlerine de değindi. Öymen, ''Sayın Baykal, seçimlerin galibi Erdal İnönü'ye karşı muhalefet yapacak, biz bütün seçimleri kaybeden Baykal'a karşı çıkmayacağız öyle mi?'' diye konuştu.

Öymen, Haluk Koç'a desteğini ifade etti.

PROTESTOLAR

Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Güldal Okuducu da konuşmasında Türkiye'nin zor günlerinde CHP'nin üstleneceği rolün önemine işaret etti. ''Bir parti ihbarla, muhbirlikle, dedikoduyla, bilgi taşımacılığıyla karar almamalıdır'' diyen Okuducu, kararların, parti mekanizmalarında alınmasını istedi. Okuducu, ''Biz, özgür bir parti istiyoruz. Biz düşündüğünü korkmadan söyleyebilen bir parti istiyoruz'' dedi.

Tuzla İlçe Başkanı İstanbul delegesi Hasan Uzunkaya parti içi muhalefeti eleştirerek, ''Parti içinde 'ben olmazsam olmaz' anlayışıyla hareket edenler ve adlarına muhalefet diyenler 'gerekirse seçim kaybedilir ama biz olmazsak olmaz' diyorlar'' diye konuştu. İsim vermeden Gülsün Bilgehan ve Örsan Öymen'in konuşmalarını da eleştiren Uzunkaya, ''Siz neden sokakta yoksunuz? Sokağa çıkmak için mutlaka milletvekili olmak mı lazım?'' diye sordu. Uzunkaya, her şeyi Genel Başkan'dan beklemenin doğru olmadığını söyledi.

PM üyesi Ali Kemal Kumkumoğlu, genel merkez yönetimin 22 Temmuz seçimlerinde CHP'nin aldığı yüzde 20'lik oyu başarı olarak gösterdiğini savunarak eleştirilerde bulundu. Baykal'ın, ''Yüzde 20'den fazla oy alacağına inananlar gitsinler parti kursunlar'' dediğini belirten Kumkumoğlu, ''Siz, partinin genel sekreteriyken, muhalif değil miydiniz? Size kimse kendi partinizi kurun dedi mi?'' diye sordu.

İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da CHP teşkilatının, Deniz Baykal'ın arkasında olduğunu ifade ederek, parti içi muhalefeti ''iş birlikçilikle'' suçladı.

Bursa İl Başkanı Gürhan Akyol da Türkiye'de bugün laiklik, hukukun üstünlüğü ve yargının tehdit altında olduğunu savundu. İstanbul delegesi Yüksel Çiftçi de konuşmasında, PM'nin muhalif üyelerini eleştirirken, İsmet İnönü'nün torunu olan Gülsün Bilgehan'ı isim vermeden, soyadını sayesinde siyasette bir yerlere gelmekle suçladı. Bu sözleri salonda bulunan bir grup ıslıkla protesto etti. Çiftçi, protesto sesleri arasında konuşmasını bitirirken, protestocu grup, ''İnönü'ye uzanan eller kırılsın'', ''Baykal istifa'' diye slogan attı. İzmir delegesi Erkan Özer de konuşmasında birlik ve beraberliğin önemini vurgulayarak Baykal'dan ''ülke hesabı değil, parti hesabı yapanlara yönetim kademelerinde yer verilmemesini'' istedi. Ağrı İl Başkanı Savcı Sayan da çalışma raporu üzerinde şerh koyanlara işaret ederek, ''Uğur Mumcu, Muammer Aksoy'un katillerini bulamayanlara niye şerh koymadınız? Sivas'ta 37 aydını yakanlara niye şerh koymadınız?'' diye sordu.

Verilen yeterlilik önergesiyle, hesap ve çalışma raporları üzerindeki konuşmalar tamamlandı. Bunun üzerine bir grup partili, ''Konuşma hakkımız engellenemez'' diye tepki gösterdi. Divanı istifaya çağıran sloganlar atıldı.

Verilen bir yeterlilik önergesi kabul edilerek konuşmalar tamamlanınca salonda bir süre gerginlik yaşandı. Parti Meclisi Üyesi ve genel başkan aday adayı Ayhan Yalçınkaya'ya destek verenler ''Konuşma hakkımız engellenemez'' diye tepki gösterirken, bir grup da divana çıkarak itirazlarını sürdürdü.

Divan Başkanı İsmet Atalay yeterlilik önergesinin kabul edildiğini ve konuşmaların sonuçlandırıldığını belirterek, Çalışma ve Hesap Raporlarını oyladı. Oylamada raporlar kabul edilerek yönetim ibra edildi.

NOTLAR

CHP 32. Olağan Kurultayı'nın yapıldığı Atatürk Spor Salonu, sabahın erken saatlerinden itibaren kapılarını partililere açtı. Kurultay, açıklanan programdan bir buçuk saat sonra sonra başlayabildi. Genel Başkan Deniz Baykal salona gelmeden önce Stad Oteli'nde il başkanlarıyla bir araya geldi.

Baykal'ın delege ve partililere hitaben yaptığı konuşma yaklaşık 2.5 saat sürdü. Genel başkan aday adaylarından salona ilk gelen Haluk Koç oldu. Ondan kısa birsüre sonra da Umut Oran Atatürk Spor Salonu'na girdi.Kurultay çalışmaları başlamadan önce eski DSP milletvekili Türk Halk Müziği Sanatçısı Faruk Demir'in seslendirdiği türkülere salonda bulunanlar da eşlikederken, zaman zaman halaylar çekildi.

Salon içinde ve dışarda Nutuk'un yanı sıra genel başkan aday adayları ve parti organlarına seçilmek isteyenlerin hazırladıkları kitapçık ve broşürler partililere dağıtıldı.

Kurultay salonunda yankesicilik yaptığı belirtilen 8 kişi güvenlik güçlerince yakalanırken, sabahın erken saatlerinde Atatürk Spor Salonu kapılarında içeri girmek için sıra oluşturan partililer de zaman zaman yapılan anonslarla ''cüzdanlarına dikkat etmeleri'' için uyarıldılar.Tribünlerde ilginç pankartlar da yer aldı. ''Saymadım kaç yıl oldu, biz iktidar olmayalı'', ''Liberal hırsızları gördük, dindarlık taslayan hırsızları da görüyoruz'', ''Biz derin devleti değil, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduk'', ''Biz Mustafa Kemal'in denizinden yansıyan yakamozlarıyız'' pankartlarının yanı sıra salonda, genel başkan aday adayları Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya'ya destek veren pankartlar da yer aldı.

Salonda zaman zaman Haluk Koç'a destek veren partililerle genel merkezi destekleyenler arasında gerginlik yaşandı.