kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EMRE AKÖZ

Kaçan '1 Mayıs' fırsatı

Ayaklar-başlar atışması ayrı bir konu. Ama 1 Mayıs mitinginin Taksim'de yapılamaması, en azından 'simgesel' olarak tartışmalı bir karardır.
Sebebini anlatayım.
Ama önce biraz tarih...
En önemli sorunlarımızdan biri Ergenekon ... Nedir Ergenekon? 1950'li yıllara uzanan bir gölge örgütlenme.
ABD tarafından kuruldu. Esas amacı Soğuk Savaş döneminde, bir Sovyetler Birliği işgaline karşı direnmekti.
Avrupa'daki diğer NATO ülkelerinde de kurulan bu örgütün mesela İtalya'daki adı ' kılıç' anlamına gelen 'Gladio' idi.
Çekirdek kadrosunu askerlerin oluşturduğu Gladio'nun içinde her kesimden insan vardı: Siyasetçiler, polisler, işadamları, sendikacılar, akademisyenler, gazeteciler, mafya...
Ancak zamanla "işgale direnme" hedefi değişti. Gladio'ların amacı, 'sol partilerin iktidara gelmesini engellemek' oldu.
Türk işi Gladio'nun adı Ergenekon. Bizim kamuoyunda 'Özel Harp' ve 'Kontrgerilla' diye bilinirdi.
1970'lerdeki vukuatları korkunçtur: CHP Başkanı Bülent Ecevit'e suikast düzenlemeye kadar vardırdılar işi.
En vahimi ise 35 kişinin öldüğü 1977'de Taksim'de yapılan 1 Mayıs mitingidir. Korkutmak filan değil, düpedüz öldürmek amacıyla halkın üstüne ateş ettiler.
Anadolu'da Sünni'leri kışkırtıp Alevilerin üstüne saldırttılar. Ülkücüleri kullandılar. Hem sağcı, hem solcu gençlere silah dağıtıp çatıştırdılar.
1980 darbesiyle sonuçlanan o kanlı süreç, bir Ergenekon operasyonudur.
Aradan yıllar geçti. Sovyetler dağıldı. İşgal ve komünizm endişesi kalmadı.
Avrupa Birliği'nin de güçlenmesiyle birlikte Gladio'lar tasfiye edildi. Bir ülke hariç: Türkiye !
Bizde " İcabında PKK'ya karşı kullanırız " gerekçesiyle, Ergenekon'a dokunulmadı.
2000'li yıllarda ise Ergenekon; ABD ve AB karşıtı bir söylemle karşımıza çıktı. 2006 'dan itibaren gemi azıya aldı.
Bombalar patlattı. Danıştay'a saldırdı. Cinayetler işledi. Derneklerde örgütlendi. Laikliği kullanarak insanları meydanlara sürdü. Söylentiler yaydı. Üniversitelere ve medyaya sızdı.
Ergenekon'un tasfiye edilmesi, hiç olmazsa pasif hale getirilmesi, AKP için çok önemli. Aksi halde bir kılıç gibi tepelerinde sallanacak.
Ergenekon'un, AB karşıtı olduğu kuşkusuz... Çünkü AB süreci, örgütün tasfiyesini getirir. Ama ABD bağlantısı farklı... O iş karışık. Mesela Michael Rubin türü, fikirci kılığındaki 'Neo-Con' provokatörleri ile Ergenekoncular aynı dili konuşuyor.
"AKP kapatılsın" korosunun ardında, ABD'ye dek uzanan böyle bir damar var.
O damarın kesilmesi için de Ergenekon'un üzerine gitmek gerekiyor. Örgüt ilişkileri deşildikçe, " Yok canım, mümkün değil " diyeceğimiz "saygın" simalar deşifre olacak.
Bu kişiler " Sıra bana geliyor " endişesi duymadıktan sonra, faaliyetlerine son vermez. Mesela Ergenekon lehine medyayı maniple etmeyi sürdürürler.
İşte bu ortamda... İktidarın, Taksim mitingine izin vermesi... Bu vesileyle 1977 katliamını üstüne basa basa hatırlatması... Eskiden o katliamı yapanlarla ile şimdiki Ergenekoncular arasındaki bağlantıyı kurması... "Katillere karşı sizi biz koruyacağız" demesi... Böylece sendikacıları, sol çevreleri, demokratları yanına çekmesi ne iyi olurdu! Fırsat kaçtı.
Not: Gladio'yu çökerten İtalyan savcı Felice Casson, Türkiye'de... Casson bugün (26 Nisan) ' Genç Siviller'in organize ettiği ' Hukuk, Devlet, Derin Devlet' sempozyumunun açılış konuşmasını yapacak. ( Yer: Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampusu. Saat: 10.30)