kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal yeniden CHP Genel Başkanı

Yeni Haber
CHP 32. Olağan Kurultayı'na tek aday olarak katılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 1021 oyla yeniden Genel Başkan seçildi.

Kurultay'da 1231 delegeden 1105'i genel başkan seçimi için yapılan oylamaya katıldı. Baykal, 1021 oyla yeniden genel başkan seçilirken, 84 oy geçersiz sayıldı.

Baykal, 9 Eylül 1992 tarihinde CHP'nin yeniden açıldığı 25. Olağan Kurultay'da ilk kez genel başkan seçildi. O tarihten sonra gerçekleştirilen kurultaylarda da görevini koruyan Baykal, bugün yapılan 32. Olağan Kurultay'da 10. kez delegeden destek aldı.

''BU KURULTAY HEPİMİZE PARTİCİLİK DERSİ, SİYASET DERSİ VERMİŞTİR''

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hiçbir kurultayda bugünkü kadar yoğun katılım ve coşkuya tanık olmadığını belirterek, ''Bu kurultay hepimize particilik dersi, siyaset dersi vermiştir. Umarım bu kurultay CHP'ye akıl fikir verenlerin, istikamet, yol çizenlerin CHP gerçeğini daha doğru bir şekilde değerlendirmelerine bir katkı yapar'' dedi.

Baykal, seçim sonucunun açıklanmasının ardından teşekkür konuşması için kürsüye çıktı. Kurultay'da verilen desteğin sadece kendisi açısından değil, CHP açısından, CHP'nin uğrunda mücadele ettiği ilkeler, hedefler ve değerler açısından da çok büyük önem taşıdığını belirten Baykal, ''CHP'nin böyle büyük bir çoğunlukla yürütmekte olduğumuz politikanın arkasında durduğunun bu seçimde, böyle bir oyla kanıtlanmış olması bizim mücadelemize büyük bir katkı yapacaktır'' dedi.

CHP'nin bütünleşmiş, kenetlenmiş, kaynaşmış, her türlü tartışmanın ötesinde ne yapmak istediğini bilen insanların elinde, bilinçli bir örgütün desteğiyle ayakta durduğunun bir kez daha kanıtlandığını belirten Baykal, şunları söyledi:

''Biz büyük iç tartışmaların içinden geçmiş bir partiyiz. Bu tartışmaları geride bıraktığımızı, örgütümüz tartışmaları bir kenara bırakmak, bütünleşmek kaynaşmak kararlığı içinde olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Büyük sürprizler beklenmeyen bir kurultay olarak toplandık. Alışılmış türden heyecanlar, çekişmeler yaşanmıyor diye birileri neredeyse bu kurultaya hafif dudak büker haldeydi. Bu kurultay Türkiye'nin çok büyük ilgisini çekmiştir. Burada benim tanık olduğum hiçbir toplantı bugün CHP kurultayının gerçekleştirdiği yoğun katılımı,coşkuyu, güçlü bir CHP tablosunu ortaya koymamıştır.''

CHP'nin halkın umudununu, heyecanını toplayan bir çekim merkezi olduğunu bu kurultayda bir kez daha gösterdiğini belirten Baykal, bu tablonun ortaya çıkmasında katkısından dolayı parti örgütüne teşekkür etti.

Baykal, her kurultayın bir siyaset akademisi, semineri olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

''Sadece sizler için değil, bizler için de aday olan insanlar için de bu kurultay çok büyük bir akademi, seminer olmuştur. Hepimiz bu kurultayı yaşadıktan sonra umut ediyorum bundan sonraki kurultaylarda, çalışmalarımızda, söyleyeceğimiz sözlerde biraz daha dikkatli oluruz. Ortaya koyacağımız iddialarda biraz daha dikkatli oluruz. Birbirimiz hakkında hüküm verirken, birbirimizi suçlarken, belki biraz daha birbirimize saygı gösteren bir anlayış içine girmek gerektiğini dersini bu kurultaydan almış oluruz. Bu kurultay hepimize ders vermiştir. Particilik dersi, siyaset dersi vermiştir. Kendi başımıza kapalı odalarda iç dünyamızı temel alarak, eşi dostu arkadaşı bir araya getirerek koca bir ülkeyi koca bir partiyi haksız ithamlara maruz etmek, haksız ithamların zeminine çekmek gibi yaklaşımların ne kadar çocuksu ne kadar gerçeklik temelinden uzak ne kadar söyleyenler için yaralayıcı olduğunu belki bu kurultay hepimize öğretmiş oldu.''

PARTİ MECLİSİ'NE YÖNELİK MESAJ

''CHP şunu yapsın, bunu yapsın'' diyenler bulunduğunu belirten Baykal, ''Bunu kim söylüyor, o kavganın içinden çıkan insanlar mı söylüyor? Hayır köşesinde ona öyle gözüküyor, ona öyle geliyor. Bu arkadaşlar da bir hüküm veriyorlar niye böyle yapıyorlar diye bizi anlamaya çalışın.

Kolayca suçlamaya kalkmayın, anlamaya çalışın. Umarım bu kurultay CHP'ye akıl fikir verenlerin istikamet, yol çizenlerin de CHP gerçeğini daha doğru bir şekilde değerlendirmelerine bir katkı yapar'' diye konuştu. Kurultayda verilen kararın kendisine güç katmanın yanı sıra büyük bir sorumluluk da yüklediğini kaydeden Baykal, bütün gücüyle verilen görevi yapmaya çalışacağını söyledi.

Parti içinde yaşanmış tartışmaların, çekişmelerin, sürtüşmelerin ülkenin güç bir noktaya geldiği görülerek partililerce bir kenara itildiğini, her türlü ayrışma duygusunun aşıldığını belirten Baykal, kendisine destek verenlere şükranlarını sundu.

Baykal, ''Partimizin bundan sonraki çalışmalarında da atılan bu adımın parti içinde bir kaynaşmanın beraberliğin kucaklaşmanın gerçekleşmesine önemli bir katkı yapacağını düşünüyorum'' dedi.

CHP lideri, yarın yapılacak Parti Meclisi seçimine yönelik olarak da mesaj verdi. Kaynaşma ve dayanışmayı gerçekleştirmek için üzerine düşen görevi şartların elverdiği ölçüde yerine getirmeye gayret edeceğini belirten Baykal, konuşmasının sonunda, ''Türkiye'ye, CHP'ye, Mustafa Kemal Atatürk'ün eserlerine, ilkelerine sahip çıkacağız'' dedi.

Konuşması sırasında partililer zaman zaman ''Başbakan Baykal'' sloganları attılar. Baykal, daha sonra partililerin sevgi gösterileriyle salondan ayrıldı.
CHP 32. Olağan Kurultayı'nda, Deniz Baykal, 1016 delegenin imzasıyla kurultayın tek genel başkan adayı oldu. Aday adayları Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya ise aday olabilmek için yeterli sayıda imzayı bulamadılar.

Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen kurultayda, delegeler, Divan Başkanlığı önünde yer alan 6 masada, genel başkan adayları için imza verdi.

Verilen önergeler üzerine masalarda Haluk Koç ve Umut Oran adına gözlemciler yer aldı.

Yaklaşık iki saat süren imza verme işlemi sonrası, Divan Başkanı İsmet Atalay'ın yaptığı açıklamaya göre, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 1016 delegenin imzasıyla, genel başkan adayı gösterilirken, diğer 3 aday yeterli imzaya ulaşamadı.

Samsun Milletvekili Haluk Koç'a 168, Parti Meclisi Üyesi Ayhan Yalçınkaya'ya 1 ve TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Umut Oran'a ise 15 delege imza verdi. Böylece, 3 aday, CHP Tüzüğü'ne göre aday olabilmek için delege tam sayısının yüzde 20'sine denk gelen 253 imzaya ulaşamamış oldu.
CHP'nin iki gün sürecek 32. Olağan Kurultayı için delegeler, Atatürk Spor Salonu'nda toplandı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Açıklanan gündeme göre saat 10.00'da başlaması gereken kurultay için partililer sabah erken saatlerden itibaren kurultay salonuna gelerek tribünlerde yerlerini alırken, Parti Meclisi, Merkez Yönetim Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleriyle milletvekilleri için salon zemininde masalar kuruldu. Kurultayı izleyecek basın mensupları da sahada kendilerine ayrılan bölümde erken saatlerden itibaren yerlerini aldılar.

Salonda iki kademeli olarak hazırlanan platformun üst bölümünde divan üyeleri için yer ayrılırken, onun altındaki bölümde de konuşma kürsüsü hazırlandı. Platformun üstünde bir yanda bir kenarında ay yıldız bulunan Atatürk, diğer tarafında da 6 oklu kenarında CHP bayrağı bulunan Deniz Baykal'ın posterleri ve salondan görüntüleri yansıtan dev ekran yer aldı. Salonda tribünlerin en üstünde ''Sadaka devleti değil, sosyal devlet'', 'Cumhuriyeti kuranlar, elbette Cumhuriyete sahip çıkarlar'' sözlerinin yer aldığı büyük boy bez pankartların yanı sıra, İsmet İnönü'nün fotoğrafı ve ''Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorundadır'' sözünün yer aldığı pankart da dikkati çekti.

Salonun dolmaya başlamasıyla birlikte zaman zaman gerginlikler de yaşandı. Genel Başkan adayı olacağını açıklayan Samsun milletvekili Haluk Koç'a destek pankartını salon içinde gezdirmek isteyen grupla diğer partililer arasındaki çıkan arbedeye varan bir gerginlik yaşandı. Tribünlerdeki partililer çalınan müziklere ellerindeki Baykal fotoğrafları ve CHP bayraklarını sallayarak eşlik ederken, tribünlerin bir bölümünde de Haluk Koç'un fotoğraflarını taşıyan partililer yer aldı. Bu arada, Haluk Koç, saat 10.15'te salona girerek tur attı. Bazı partililer, ''Başbakan Haluk'' sloganları atarken, Koç, milletvekilleri için salon zemininde ayrılan bölümde değil, delegelere ayrılan tribünde oturmayı tercih etti.

Genel Başkanlığa aday olduğunu açıklayan Umut Oran da saat 10.25'te salona girdi. Her iki aday da salona girerken genel başkan adayı olduğu belirtilerek anons edildi. CHP'nin iki gün sürecek kurultayında ilk gün genel başkan seçimi ikinci gün ise Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek. Kurultaya bin 231 delege katılacak. CHP'nin yeniden açıldığı 1992 yılında gerçekleştirilen 25. Olağan Kurultay'da ilk kez genel başkan seçilen Baykal, 10. kez delegelerin karşısına çıkacak.

GENEL BAŞKAN BAYKAL, KURULTAYIN AÇILIŞINI YAPTI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'nı açtı. Baykal, Atatürk Spor Salonu'ndaki kurultayın açılını yapmak üzere kürsüye 10. Yıl Marşı eşliğinde geldi. Baykal'ın kürsüye gelişi sırasında Genel Başkan Adaylarından Haluk Koç'u destekleyen bir grubun, Baykal'a tepki gösterdiği görüldü.

Çoğunluğun olduğunu belirterek, kurultayı açan Baykal, kurultayın Türkiye ve CHP'ye hayırlı olmasını diledi.Kurultayda daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra il başkanlarının önerisiyle Divan Başkanlığına eski milletvekili İsmet Atalay seçildi. Atalay, yaptığı konuşmada, tüzük ve yasalara göre görevini yapacağını belirterek, ''Kavga, münakaşa istemiyoruz. Herkes eleştirisini demokratik kurallar içinde yapacak. Sonuçta CHP kazançlı çıkacaktır'' dedi. Divanın oluşmasından sonra 32. Olağan Kurultay çalışmalarına başladı. Daha sonra sunuş konuşmasını yapmak üzere Deniz Baykal, kürsüye yeniden geldi.

BAYKAL: ''TÜRKİYE SİYASİ BAKIMDAN BİR YOL AYRIMINA GELDİ''


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin siyasi bakımdan bir yol ayrımına geldiğini savunarak, ''Atatürk Cumhuriyetinin, laik Cumhuriyetin temellerinin bozulmasına seyirci kalmak istemiyoruz. Bu çok temel bir noktadır'' dedi.

Baykal, Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, dışarıdan bakıldığında, kurultayın, ''formalite icabı bir araya gelmiş olan insanlar'' olarak değerlendirebileceğini belirtti. ''Siz Türkiye'ye sahip çıkmak için buradasınız'' diyen Baykal, bir formaliteyi yerine getirmek için değil Türkiye'nin sahipsiz olmadığını herkese göstermek için burada toplandıklarını söyledi.

Salondakilere, ''Türkiye nasıl kuruldu, kimlerle mücadele edildi de kuruldu siz bunu en iyi bilenlerdensiniz'' diye seslenen Baykal, Türkiye'nin siyasi bakımdan bir yol ayrımına geldiğini savundu. Baykal, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin nasıl bir yol ayrımında olduğunu anlamalı ve geleceğe yönelik ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. Türkiye siyaseti bir krizin içine girmiştir ve bunun somut göstergeleri ortadadır. İktidardaki parti Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararı bekliyor. Bu, kriz halidir. Dışarıdan, içeriden Türkiye'ye bakanlar Türkiye'nin yarınının nasıl olacağının belirsizliğini özellikle vurgulamaktadırlar. Laik bir Cumhuriyet olarak mı devam edecek yoksa ılımlı bir İslam devletine mi dönüşecek? Yabancı çevreler 'Türkiye hem laik hem demokratik olamayacak, anlaşıldı' demeye başlamışlardır. Laiklik ile demokrasi arasında tercih yapma çağrısında bulunmaya başladılar. Bu bizim 80 yıllık geçmişimizde ulaşmayı amaçladığımız nokta değildir. Bunu doğal karşılamak mümkün değildir. Türkiye, böyle gidemez. Böyle giderse, siyasi sistemin temellerinden bazılarını feda etmek zorunda kalırsa, bu, geleceğin Türkiye için çok karanlık olması anlamına gelir. Bunu kabul edemeyiz ama gelinen nokta bu olmuştur. Türkiye bu noktaya göz göre göre gelmiştir.

Bunu önlemek için elimizden gelen her çabayı sergiledik. Şimdi bunun toparlanması lazım. Türkiye'nin, siyasetin bu yol ayrımından çekilerek net, açık siyaset zeminine çekilmesi lazımdır.Siyaset zeminimizi kaptırmak istemiyoruz. Atatürk Cumhuriyetinin, laik Cumhuriyetin temellerinin bozulmasına seyirci kalmak istemiyoruz. Bu çok temel bir noktadır.

Türkiye'nin, yeniden hem laikliğin hem Cumhuriyetin hem demokrasinin hem halkın en iyi, örnek insanlar olarak inançlarını, dinini özgür olarak yaşayabildiği bir ülke olduğunu dünyaya göstermemize ihtiyaç vardır. İnançlar özgürce yaşanacak, İslamiyet'in en güzel yaşandığı ülke olmaya Türkiye devam edecek. Hepimiz inancımızı yaşayacağız ama devletimiz laik bir cumhuriyet olmaya devam edecek. Bu bütünlüğü korumak zorundayız. Şimdi bir kez daha sıkıntı başladı. Türkiye bu konuyu laiklikten vazgeçerek çözemez. 'Bırakın Cumhuriyetin temel ilkelerini, yüzde 47 oy ile istediğimizi yaparız, bu demokrasinin icabıdır' diyenlere 'hayır' diyoruz.''

Başbakan'ın bazen ''eğer millet istemiyorsa laiklik mi olurmuş'' dediğini, bugün ise Başbakan'ın ''laikliği bu millet benimsemiştir'' dediğini savunan Baykal, laikliğin Türkiye için en temel siyasi ilkelerden birisi olduğunun tartışma götürmeyeceğini ifade etti.Baykal, ''Bununla ilgili Türkiye'de bir sıkıntı olduğu açıktır. Onun için 'Türkiye Malezya mı olacak' diye yazılıyor. Başbakan 'milletimizin ezici çoğunluğu laikliği benimsemiştir' diyor, evet, aynı görüşteyim ama bu laiklik problemi nereden çıkıyor peki? Milletimiz çıkarmıyor o milletin oyunu alan siyaset adamlarından çıkıyor. Türkiye'de bu sorunu gündeme getiren halk değil siyasetçidir'' dedi.

EKONOMİ

Konuşmasında ekonomiye de değinen Baykal, ekonomide bu gidişin devam etmesi halinde ''ekonomik refaha değil, tam tersine sıkıntılı bir noktaya gidileceğinin'' açık olduğunu ileri sürdü. Baykal, ''5 yıllık uygulamanın sonucunda ekonomik büyüme tökezlemeye başlamış. Ekonomik büyümesini sağlayamıyor. En önemli konu ekonomik büyüme. Nüfusumuz hızla artmaya devam ediyor. Ekonomi maalesef izlenen politikalarla büyüyemez hale dönüşmeye başladı'' diye konuştu.

2004'den itibaren büyüme konusunda sıkıntıya girildiğini belirten Baykal, hazır bir ekonomik programı devralarak gelen iktidarın bu programı aynen uyguladığını, 2003 ve 2004 yıllarını bu program ile kurtardığını, ancak bugün sıkıntıların ortaya çıktığını ileri süren Baykal, işsizliğin olağanüstü hızla arttığını, bunun Türkiye'nin en temel sosyal sorunu olduğunu kaydetti.

''Türkiye büyümüyor, kazanç gelmiyor, sermaye artmıyor, sıkıntı giderek artıyor ve derinleşiyor'' diyen Baykal, 2004'den bu yana enflasyonun düşmediğini söyledi.Enflasyon rakamlarının ''makyajlayarak'' yayımlandığını ileri süren Baykal, Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki artışların dünyadaki gıda fiyatları artışlarıyla ilgisinin olmadığını savundu.Baykal, ''Dünyada fiyatlar yüzde 25 artarken bizde çok fazla artıyor. Niye? Çünkü tarım ve çiftçi desteklenmiyor. Sadece geçen yıl 1 milyon hektar arazi ekim dışında bırakıldı'' dedi.İktidarın toprağa, çiftçiye, tarıma sırtını döndüğünü ileri süren Baykal, doğrudan gelir desteğinin kalktığını, mazot, ilaç, gübre fiyatlarının hızla arttığını söyledi. Baykal, ''Ondan sonra Türkiye'de sıkıntı başlayınca dışarıdan çok daha pahalıya ithalat yapmaya başlıyor. Yanlış bir politika kararlılıkla uygulanıyor'' dedi.

''LAİKLİK, İSLAMİYET'İN YANINDA GÜZEL, İSLAMİYET LAİKLİKLE BİRLİKTE ÇOK GÜZEL''

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 51 Müslüman ülke içinde sadece Türkiye'de altın bir sentez, altın birleşim bulunduğunu ifade ederek, ''İslamiyet ve laiklik. Laiklik, İslamiyet'in yanında güzel, İslamiyet laiklikle birlikte çok güzel'' dedi. Baykal, CHP 32. Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, ekonomideki gelişmelere yer verdi.

Türkiye'de halkın, dar gelirlinin enflasyonunun olağanüstü arttığını ifade eden Baykal, TÜİK'in rakamlar üzerinde ''cambazlık yaparak, milli geliri şişirdikçe şişirdiğini'' savundu. Türkiye'de bir yandan 18-20 milyon kişinin karnı doymadan yatağı girdiğini, diğer yandan dünyada en çok dolar milyarderinin bulunduğunu kaydeden Baykal, böyle bir ekonomi politikasından çiftçi, esnaf, yerli sanayici, işçi, memur, emekli ve iş arayan gencin kazanıp kazanmadığını sordu. Baykal, ''Bu kimin politikası, kim kazanıyor'' dedi. Baykal, Türkiye'nin içinde kazananların ve dışarıda Türkiye'den kazananların bulunduğunu kaydederek, ''Siz AKP yöneticisi, AKP yöneticisinin çocuğu, yakını olup da ekonomik sıkıntı içinde olan birini düşünüyor musunuz? Allah versin, şikayetçi değiliz de burada da insanlar var, 70 milyonuz. Buradakileri de biraz görün, elinizi uzatın, karnına bir lokma koyuverin'' diye konuştu.

Deniz Baykal'ın konuşması sırasında ''Vur vur inlesin Tayyip dinlesin'' sloganları atıldı. Türkiye'nin 1920'den 2002'ye kadar geçen 82 yılda borcunun 220 milyar dolar olduğunu, AK Parti iktidarı döneminde, 5 yılda bu rakamın 485-500 milyar dolara çıktığını belirten Baykal, 82 yıllık borcun 2 katından fazlasının 5 yılda yapıldığını ifade etti. Baykal, ''82 yılda nelerin yapıldığı ortada. Şimdi elde ne var avuçta ne var? Bunun pek parlak cevabı yok. Kendilerine teslim edilenleri de sattılar, devrettiler. PTT'yi satıyorsun ondan aldığın paralarla sağa sola caka satıyorsun'' diye konuştu.

"ELİNİ TUTAN MI VAR SAYIN BAKAN''

Bu politikalar sonucunda Türkiye'nin borcunun 500 milyar dolara çıktığını, 50 milyar doların üzerinde faiz ödendiğini dile getiren Baykal, AK Parti'nin iktidara geldiğinde 1,5 milyar dolar olan cari açığın 40 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Baykal, ''Bu, Türkiye'yi büyütme mi küçültme mi, zenginleştirme mi yoksallaştırma mı?'' sorusunu yönelterek, bu politikanın ciddi şekilde tartışılıp, yeni bir anlayışa oturtulması gerektiğini söyledi.Baykal, yeni ekonomik anlayışın, yatırım, üretim, ihracat, sanayileşme ve tarımda yapı değişikliği olduğunu ifade etti.

''Tarımın, kambur olarak görülüp, tarıma sırt dönüldüğünü'' ifade eden Baykal, her işin özünün toprak,tarım olduğunu, dünyanın, toprağın, tarımın üzerinde durduğunu söyledi. Baykal, ''Şimdiye kadar sen diyordun ki 'paramı bastırırım dışardan alırım' Türkiye Yunanistan'dan pamuk alıyor, Yunanistan pamuğu ne zaman öğrendi, pamuğu ne bilir?'' diye sordu.

''Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) batırdın ondan dolayı fiyatlar patladı'' diyen Baykal, TMO'nun bütün ajanslarının, depolarının, alım istasyonlarının kapatıldığını, elinin kolunun bağlandığını belirtti. Baykal, ''Siz TMO'yu batırdınız, TMO'nun elinde yok, çiftçinin elinde kalmamış, stokçuların eline geçmiş. Bir Bakan, 'Gemiler Mersin Limanı'nda bekliyor, hemen getirip indiririz' diyor. Elini tutan mı var Sayın Bakan'' diye konuştu.

''SENİN AKIL VERMENE GEREK YOK''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ev kadınlarına ''pirinç yapmayın bulgur yapın'' dediğini kaydeden Baykal, ''Bunların çaresi bu. Peki sen ne güne duruyorsun? Sen ne işe yarıyorsun, senin görevin ne, sen ne işe yararsın? Ev kadını ne yapacağını bilir, kocasının asgari ücretiyle evi döndürmede en büyük ustalığı sergiliyor. Senin akıl vermene gerek yok, o, ne alacağını, pişireceğini bilir. Sanki ev kadını bir eli yağda bir eli balda. Pişirilmemesi mümkün değilse o gereğini yapıyor. O gereğini yapıyorsa sen de gereğini yap. Başbakan olduğunu bir görüversin millet'' dedi. CHP Genel Başkanı Baykal, GAP'ın, cumhuriyet tarihinin en büyük umut konusu olduğunu, ancak yıllardır unutulduğunu, bir kenara atıldığını savundu.

''ALTIN SENTEZ''

''Dininizle iftihar edeceksiniz, laik düzeni koruyacaksınız. Başka çaresi yok. Siyasi krizden böyle çıkarız'' görüşünü dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ortak noktaları paylaşacağız. Ortak noktalarımız inançlarımızsa inançlarımız, devlet düzeniyse devlet düzenimiz. İkisine de sahip çıkacağız. Etrafına, Irak, İran, Lübnan'a bir bak. Sakın ha bırakma. 51 Müslüman ülke içinde sadece Türkiye'de bu altın sentez, altın birleşim var. İslamiyet ve laiklik. Laiklik, İslamiyet'in yanında güzel, İslamiyet laiklikle birlikte çok güzel. Dinin bağnazlığa, düşmanlığa, hoşgörüsüzlüğe dönüşmemesi isteniyorsa, laikliği koruyacaksın. Hristiyanlık'ta da böyle oldu. Onlar da yüzlerce yıl bu sancıyı çektiler, savaşlar yaşadılar, oluk oluk kan akıttılar. Onlar, Sezar'ın hakkı Sezar'a, kilisenin hakkı kiliseye, İsa'nın hakkı İsa'ya, bu ayırımı yaptılar. Biz o kavgaları yaşamadık. Bu devleti kuranlar, başta Atatürk olmak üzere, 'o acıyı yaşamak zorunda değiliz' dedi. Bizi o acılardan kurtaracak anlayışı, getirdi Anayasa'ya yerleştirdi. ''Kavgaya, savaşa gerek yok' dediler, onu koydular. Şimdi bazı siyaset adamları, bu dersleri almamışcasına, tekrar o yarayı kaşımaya, tekrar o yanlışa Türkiye'yi sürüklemeye çalışıyor. Bu bizim varlık problemimiz. Türkiye diye bir şey varsa, öyle var. Bunu koruyacağız. ''Baykal'ın konuşması sırasında ''Türkiye laiktir laik kalacak'', ''Başbakan Baykal'' sloganları atıldı.

AA