kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

301'de yetki Adalet Bakanı'na verildi

Zübeyde YALÇIN-Uğur BECERİKLİ / ANKARA
Meclis Komisyonu, 12.5 saat süren tartışmalardan sonra 301. madde değişikliğini kabul etti. Soruşturma yetkisi Adalet Bakanı'na verildi. "Türklük" ifadesi "Türk Milleti" diye değiştirildi. Ceza 3 yıldan 2 yıla indirildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
301'de yetki Adalet Bakanı'na verildi
Orhan Pamuk, Hrint dink, Elif Şafak gibi pek çok aydın ve yazarın yargılandığı TCK'nın 301. maddesi ile ilgili değişiklik Meclis Adalet Komisyonu'nda 12.5 saat süren tartışmalar sonunda kabul edildi. AK Parti'nin önergesi ile 301. maddeden soruşturma açılması yetkisi Adalet Bakanı'na verildi. 301. maddeye eklenen "saygınlıklarını sarsar biçimde'' ifadesi ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in itiraz etmesi üzerine kabul edilmedi. "Türklüğü'' ifadesi "Türk Milleti'', "Cumhuriyet'' ifadesi de "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'' olarak değiştirildi. 3 yıllık ceza üst sınırı da 2 yıla indirildi. Ayrıca, 301. maddede yer alan, "Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede, bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır'' hükmü çıkarıldı.

TÜRKLÜK TARTIŞMASI
Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeler kavgalı başladı ve kavga ile bitti. CHP ve özellikle MHP'li milletvekilleri Türklük ifadesinin "Türk Milleti", Cumhuriyetin de "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak değiştirilmesine karşı çıktı. Bir ara CHP'li İsa Gök ile Şahin Mengü, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e gidip, "ceza süresini 2 yıldan 3 yıla çıkartın bir uzlaşma sağlansın" dedi.

AKP ÖNERGE VERDİ
Şahin, telefonla Turgut Kazan'ı telefonla arayıp buna nasıl baktıklarını sordu. Ancak bu uzlaşma rüzgarı kısa sürdü. MHP, "Türklük" ifadesinin aynen kalma konusunda bastırdı. 1992'de yayınlanan CIA raporlarından örnek veren MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Türklüğü ifadesi kalsın, maddede istediğiniz değişikliği yapın, hodri meyden" dedi. Ancak bu öneri kabul görmedi. Uzlaşma sağlanamayınca AK Partili milletvekillerinin önergesi ile teklif değiştirildi. Buna göre 301. madde kapsamında savcıların soruşturma açması için Adalet Bakanı'nın izni gerekecek. Teklifte bu yetki Cumhurbaşkanına verilmiş ve soruşturma da kovuşturma yani dava açma olarak düzenlenmişti. AK Partililerin ilk hazırladığı önergede aşağılamanın suç olması için "devlet ve kurumların saygınlıklarını sarsacak bir niteliği bulunması" koşulu da aranıyordu. CHP ve MHP, "Bu düzenleme 301. maddenin hiç kullanılamaması demektir. O zaman kaldıralım gitsin" dedi. Şahin de, muhalefete destek verince bu ifade önerge metninden çıkartıldı. AK Partili milletvekilleri, yasa çıktığında 301. madde ile ilgili davaların ve kesinleşmiş infazların durması için teklife bir de geçici madde eklenmesi yönünde önerge hazırladı. Ancak, bundan daha sonra vazgeçildi.

DAVALAR ETKİLENECEK
Şahin, "Hukukun temel prensiplerine göre lehte hükümler geriye yürür. Bunun için önergeye gerek yok. zaten yapılan lehte olduğu için mevcut davaları etkileyecektir" dedi. Yetki cumhurbaşkanından alındığı için TCK'nın temel milli yararlar ile ilgili 305. maddesinden değişiklik yapan madde metinden çıkartıldı. Bu madde kapsamında dava açılması yetkisi de teklif kapsamında Cumhurbaşkanına veriliyordu.