kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Bir Yekta Kara şovu daha..

ARADA, operacı dostlar sitem ettiler.. "Oooo!.. Hıncal Bey sizi burada görmek ne mutluluk.."
Sitemlerinde haklılar.. Operayı bu yıl çok ihmal ettim. Hatta Yekta ve Zafer dostlarımın ısrarları olmasa, sezonu nerdeyse operasız kapayacaktım..
Bellini'nin Romeo ve Jülyet'ine sondan bir evvel yetiştim. Bir temsil daha var, bu Perşembe..
"I Capuleti e Montecchi" ülkemizde ilk kez sahneye çıkıyor.. Ama ne çıkış.. Son yıllarda en lezzetle izlediğim opera bu oldu..
Bir defa müzik nefis.. Hele de ilk perdede korolu sahneler nerdeyse pop konseri gibi.. Solo ve düetlerde ise, insanın içine akan bir lirizm var.
Yekta Kara, dünya tarihinin en ünlü, en acıklı aşk öyküsünü, tarihin Veronasından alıp günümüze getirmiş, kan davalı iki mafya ailesinin içine oturtmuş.. Çok da iyi oturtmuş..
Dekor harika.. Christian Floeren kim bilmiyorum. Ama bu çağdaş, bu modern, bu stilize dekor uygulaması nasıl hoş.. Nasıl kapıyor insanı daha perde açılırken, gidip görmek gerek..
Sesler çok çok iyi.. Operada, ağız açıp kapama izlediğim günleri bilirim.. Bu defa nasıl pırıl pırıl sesler ve de ne hacimli.. İlk defa dinlediğim Caner Akın bir harika mesela.. Bizim Zafer (Erdaş) ve Bülent'i (Atak) biliyorum zaten.. Gene çok çok iyiydiler. Romeo'yu mezzo soprano için yazmış Bellini.. Aylin Ateş oynadı bu yüzden.. Harika seslendirdi..
Jülyet'te, Otilya İpek'i de zevkle dinledik..
İşin içinde Yekta olunca böyle oluyor hep.. Oyunculuk da birinci sınıf.. Sahnenin ortasına gelip şefe bakarak şarkılarını okumuyor solistler.. Birinci sınıf oynuyorlar da..
Bel Canto bir müzikal gibiydi, Bellini, Yekta Kara'nın sihirli yorumuyla..
İki notum var..
Jülyet 14 yaşında.. Altı çizili 14 yaşını bitirmemiş.. Otilya, rolün annesi gibiydi.. Bu yüzden pek inandırıcı olmadı. Günümüz operasında her şey ses değil artık.. Salonda dinleyici kadar hatta daha fazla seyirci olduğu unutulmamalı..
Otilya Romeo, Aylin Jülyet olsa, daha uygun olurdu mesela..
..Ve de..
Romeo-Jülyet'i günümüze getiren, Bellini'ye uyup Romeo'yu bir kadına oynatan Yekta, cesaret adımını bir adım daha öteye götürse ve oyunu "Jülyet ve Jülyet" ya da "Romina ve Jülyet" yapsaydı mesela..
Bunu biri yapacak dünyada bu yakınlarda, göreceksiniz!..