kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

624 memur çeteci

Kadir ERCAN / ANKARA
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) 2007 yılı raporuna göre, son 4 yılda 624 memur, çete operasyonlarında gözaltına alındı. 2003 yılından 2007 sonuna kadar gerçekleştirilen bin 184 çete operasyonunda, toplam 12 bin 236 çete zanlısı yakalanarak adli makamlara teslim edildi.

KÖY DELİKANLISI KENTTE MAFYA

Rapora göre, "Köy delikanlıları kente gidince mafyalaştı." Çetelerin etkinliğinin son beş yıl içinde büyük oranda kırıldığı belirtilen raporda, "Yakın geçmişe kadar, kendisini tehdit eden birini bertaraf edebilmek için suç örgütlerine başvuran vatandaş, artık son yıllarda polise başvurmaya başlamıştır" denildi.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN 'MEMATİ' İLGİSİ

Raporda, 18 yaşından küçük lise çağındaki gençlerin de mafya örgütlerine girmeye başladığı belirtilerek, gözaltına alınan zanlıların yüzde 2'sinin 18 yaşından küçük olduğu vurgulandı.

Çete elemanlarının yaşlarına göre dağılım yüzdesi.
% 40 31-42 yaşında
% 39 19-30 yaşında
% 16 35-54
% 3 55 ve üstü
% 2 0-18 yaşında

YÜZDE 64'Ü İLK VE ORTAOKUL MEZUNU
Çete elemanlarının tahsil durumu;
% 64 ilk ve ortaokul
% 22 lise
% 6 yüksek okul
% 3 okuryazar değil
% 2 2 yıllık yüksek okul

HER KESİME GÖREV
Raporda, şu saptamada bulunuldu: "Organize suçlarla mücadelede, yalnız bir birim veya aynı kurumla başarıya ulaşılamaz. Güvenlik ve adalet birimlerinin yanı sıra, okul, aile, sivil toplum örgütleri, medya, üniversiteler ve tüm toplum bireylerine kadar uzanan yelpazede, her kesime önemli görevler düşmektedir. Organize suçlarla mücadele politikaları geliştirilirken, ülkenin toplumsal yapısı iyi analiz edilmeli, olası toplumsal tepkiler öngörülmelidir."

MEMUR DESTEĞİ OLMADAN ASLA

Raporda, çetelerin 1998'den bu yana bir takım kamu görevlilerini de aralarına katmaya başladıkları vurgulanırken, şöyle denildi: "Organize suç örgütlerini sokak çetelerinden ayıran özelliklerden biri; bilinçli bir şekilde kendi ilgi alanlarına giren kamu birimlerinden görevlilerle ve medyada tanınmış kişilerle irtibata geçmek ve onların nüfuzundan yararlanmak isteğidir."