kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yargıtay, DTP'li Demirtaş'ın yargılanmasına vize verdi

Yeni Haber
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın ROJ Tv de yaptığı konuşma nedeniyle terör örgütünün propagandası yaptığına karar vererek, işlediği suçtan dolayı yargılanmasını hükmetti. Demirtaş, yargı sürecinde ve yargılama sonucunda mahkum olması halinde milletvekili dokunulmazlığından da yararlanamayacak.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Demirtaş'ın 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2. maddesinde belirtilen suçu işlediğine karar verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararında, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik olduğundan yasama dokunulmazlığının kapsamına girmez" görüşünü savundu.

Terör örgütünün propagandasını yapma suçunu işlediği iddiasıyla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Demirtaş'ın dosyası Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne TBMM Genel Sekreterliği'nin gönderdiği yazı ile birlikte geldi. ROJ Tv'nin kuruluşunun yıldönümüne canlı telefon bağlantısı ile katılan Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın görüş ve düşüncelerinin toplum içinde benimsenmesi, yayılması ve kökleşmesini telkin ve teşvik edecek şekilde konuştuğu gerekçesiyle

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Demirtaş'ın yargılanması gerektiğine karar vererek dosyasını yerel mahkemeye gönderdi. Yargıtay, kararında şu görüşleri dile getirdi:

"Sanık, Öcalan'ın görüş ve düşüncelerinin toplum içinde benimsenmesi, yayılması ve kökleşmesini telkin ve teşvik edecek şekilde yaptığı konuşmanın içeriği, sanığın konumu, hitap edilen kitle, yayımlanma amacı ile hitap edilen kitle tarafından algılanma biçimi de nazara alındığında, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kabul edilemeyeceği, kullanılması kişiye görev ve sorumluluk yükleyen bu özgürlüklerin demokratik bir toplumda zorunlu tedbirler niteliğinde ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün sağlanması bakımından sınırlandırılabileceği ve eylemin 3713 sayılı Yasa'nın 7/2. maddesinde belirlenen silahlı terör örgütünün propagandasını yapma suçunu oluşturacağı, sanığın hukuki durumunun buna göre takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir."

Yargıtay, kararında ayrıca Demirtaş'ın işlediği suçun anayasanın 14. maddesinde öngörülen Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik olduğuna da karar verdi. Yargıtay'ın bu kararının ardından Demirtaş, işlediği iddia edilen suçtan dolayı yargılanacak.

Yargıtay, milletvekili dokunulmazlığı kapsamında olmayan suç olarak değerlendirildiği için, Demirtaş mahkum olursa hapis yatacak.

(ANKA)