kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin, İran'ı sattı mı?

Yeni Haber
Çin'in, en yakın müttefiklerinden İran'ın nükleer sırlarını Birleşmiş Milletler (BM)'ye vererek Tahran'a ihanet ettiği öne sürüldü. ..
İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İran'ın nükleer başlıklı silah üretim bilgilerini sağladığını keşfedince, geçtiğimiz haftalarda bu konudaki endişeler doruğa ulaştı.

Haberde, İranlı yetkililerin, savaş başlıklarında kullanılan uranyum metalini 'şekillendirmek' için detaylı planlar elde ettiğini ve yüksek düzeyli radyo aktif maddeleri patlatmak için teknolojiler geliştirdiğini farkeden Çin'in, IAEA araştırmacılarına Tahran'ı 'gammazladığı' kaydedildi.

IAEA'nın, İran'ın iddialara konu olan çalışmalarına ait delilleri Şubat'ta ele geçirdiği, bunda Çin'in sağladığı istihbaratın önemli rol oynadığı aktarıldı. Diplomatlar, Çin'in İran konusundaki ani fikir değişikliğinin büyük bir yenilik olduğunu belirtti.

Eski Amerikan büyükelçilerinden John Bolton, Çin'den İran'a akan gizli bilgilerin uranyum zenginleştirmesi ve karşılıklı balistik füze ticareti odaklı olduğunu söyledi. IAEA ise, Çin'in tavır değişikliği hakkında bir yorum yapmadı.

Amerikan istihbarat yetkilileri, İran'ın nükleer silah üretimini 2003'te durdurduğunu, ancak Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın bilgisi dahilinde gizlice üretim çalışmalarının devam edebileceğini beyan ediyor. CIA lideri Michael Hayden, İran'ın halen nükleer bomba ürettiğini iddia ediyor.