kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sığıra insan DNA'sı ile 'melez' embriyo

DIŞ HABERLER
İngiliz uzmanlar, insan cildinden alınan DNA'ları sığır yumurtasına enjekte ederek 'melez embriyo' üretti. Katolik çevreler ise, uygulamaya tepkili..
İngiliz hükümeti 2004'ten beri gündemde olan tartışmaya geçtiğimiz ay "Melez embriyo üretilebilir" onayı vererek noktayı koydu. Onay çıkmasından bir ay sonra da Newcastle Üniversitesi'nden bilim adamları ilk melez embriyoyu ürettiklerini açıkladı. İngiltere'nin ilk yarı insan yarı hayvan embriyosu (hibrid) etik tartışmalarını da alevlendirdi. İnsan ve sığır hücrelerinden oluşturulan embriyoların üç gün kadar yaşatılabildiği ve çeşitli hastalıkların tedavisi için yapılan tıbbi araştırmalar çerçevesinde geliştirildiği açıklandı. Embriyoların, aynı dönemdeki bir insan embriyosuyla büyük ölçüde aynı olduğu da belirtildi.

ALZHEIMER'A ÇARE OLABİLİR
Katolik Kilisesi'nin itiraz ettiği ve İngiltere kabinesindeki Katolik bakanların istifasına yol açabileceği belirtilen uygulamayı destekleyen tıp çevreleri ise, uygulamanın parkinson ve alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde yeni bir umut olabileceğinin altını çiziyor. Embriyoların, insan cildinden alınan DNA'ların sığır yumurtalarına enjekte edilmesiyle elde edildiğini belirten bilim adamları, sığır yumurtalarının kullanılmasının nedenini, bağışçılardan alınan insan yumurtalarının "kıt" ve "değerli" olması şeklinde açıklıyor.

14 GÜNÜ GEÇMEYECEK
İngiltere'de çıkarılması düşünülen yasaya göre, insan-hayvan melezi embriyolar sadece araştırma amacıyla geliştirilebilecek ve bu embriyoların ömrünün 14 günü aşmasına kesinlikle izin verilmeyecek. Bilim adamları, bu embriyolardan vücudun temelini oluşturan kök hücreleri almak ve bunlar üzerinde sebebi bilinmeyen ve tedavisi bulunmayan hastalıklar konusunda araştırma yapmak istiyor.