kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Muharip asker göndermeyiz'

Toplantıları bugün başlayan, tarihin en büyük NATO zirvesi öncesi Başkan Bush bazı ülkelerden Afganistan'a ek asker talebini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, yanıtladı: Yardımlarımız sürecektir. Ancak muharip asker göndermeyiz... ..
1- ABD Başkanı Bush Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya'nın NATO'ya alınmasını istedi. Yunanistan veto edince Makedonya'nın üyeliği askıya alındı. Zirvede Rusya'nın da itiraz ettiği Ukrayna ve Gürcistan'ın üyeliği ise şarta bağlandı.

2- Afganistan'daki sıcak çatışma bölgelerinde ABD askerleri görev yapıyor. Bush, bu bölgelere diğer ülkelerin de asker göndermesini istiyor. Fransa ek asker sözü verdi. Ancak düğüm, muharip birlikler.

3- Amerika; özellikle İran'dan gelecek tehdide karşı Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya füze savunma sistemi radarları kurmak istiyor. Rusya kesinlikle karşı çıkıyor. NATO ise alternatif savunma sistemi öneriyor.

ATO tarihinin en büyük zirvesi dün akşam liderlerin yemekte bir araya gelmesiyle başladı. Bugün ve yarın yapılacak toplantılarda ittifak, 3 önemli ana maddeyi ele alacak: Genişleme, Afganistan'a asker takviyesi ve füze kalkanı... Bu üç maddenin ikisinin odağında ise Türkiye bulunuyor. Afganistan'daki NATO gücünde yer alan Türkiye'den bu ülkeye ek asker göndermesi, görev alanını genişletip çatışma bölgelerinin kontrolünü üstlenmesinin istenmesi bekleniyor. ABD'nin eski Sovyet ülkelerine kurmaya hazırlandığı füze kalkanı sisteminde ise Rusya ile kriz çıkınca NATO'nun önerdiği başka tip bir savunma sistemi ve bunun bir ayağının da Türkiye'ye kurulması konuşulacak.

'YARDIM EDERİZ AMA'
Ancak Türkiye odaklı ilk maddeye, zirveye gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül net yanıt verdi: "Afganistan'a muharip güç gönderme niyetinde değiliz..." Gül, Afganistan'la her tür ilişkileri geliştirmek ve ülke halkına yardımcı olmanın Türkiye'nin dış politikası olduğunu da sözlerine ekledi. İttifakın ABD'den sonra en büyük ordusuna sahip olması ve yıllardır terörle mücadele deneyimi bulunması itibariyle Amerikalı yetkililer Afganistan konusunda en çok Türkiye'ye karşı talepkar yaklaşıyor. 47 bin NATO askerinin bulunduğu ülkeye ek asker istenecek diğer ülkeler ise Fransa, Almanya ve Romanya.

GÜL'E AKP DAVASI SORULDU
Dün tüm liderlerden önce Romanya'ya giderek Devlet Başkanı Traian Basescu ile görüşen ABD Başkanı George W. Bush, bazı ülkelerin Afganistan'daki sıcak bölgelere asker göndermek istememelerini anladığını belirtti. Dağıtılan zirve konuşması metninde ise "Teröristleri Afganistan'da mağlup edemezsek onlarla kendi topraklarımızda karşılaşacağız" diyor. Öte yandan Gül, zirvedeki liderlerle ayak üstü yaptığı görüşmelerde AKP'nin kapatılma davasıyla ilgili sorularla karşılaştı. AB ülkeleri, AKP'nin kapatılma olasılığının Türkiye'nin üyelik sürecini olumsuz etkileyeceği görüşünde.