kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Gen taramalı teşhise çok fazla güvenmeyin'

DIŞ HABERLER
Tıp dünyası, hastalıklara erken teşhis için büyük gelişme olarak lanse edilen gen taramasının yararını tartışıyor. Bazı uzmanlara göre gen taraması gerçeği yansıtmıyor..
Son 5 yıl içinde, özellikle Amerika'da çılgınlığa dönüşen kişisel gen taramasının, yakalanılması muhtemel pek çok hastalığın ipuçlarını öğrenme fırsatı sunduğu iddia ediliyor. Başlı başına bir sektör haline gelen gen taramasını yaptıranların sayısı katlanarak artıyor. Amerikan Associated Press haber ajansı gen taraması sonuçlarının güvenilir olup olmadığını haber konusu yaptı. Amerikalı Biyoteknoloji uzmanı Douglas M. Fambrough, "Bu taramanın tamamen sağlıklı sonuçlar vermediği konusunda kötümser bir düşünceye sahibim. Firmalar insan DNA'sında bulunan 3 milyar şifreyi taramıyor. Bu tarama için 350 bin dolar harcamak gerekir. Dolayısıyla sonuçlar pek güvenilir değil" dedi. Ancak ABD'de sektörün en önemli iki yatırımcısından biri olan Navigenics Genel Müdürü Mari Baker, "Hedefimiz insanın sağlığıyla ilgili veri elde etmek" diyerek karşıt görüş bildiriyor. Bu ay 2 milyon genetik noktayı taramaya başlayacak olan Navigenics bu hizmet karşılığında 2500 dolar alacak.

GOOGLE YATIRIM YAPTI
New England Tıp Bülteni'nde uzman doktorların "Genetik taramalarda çok erken aşamadayız. Henüz hastalıklardan korunma konusunda gelişme yok" görüşüne yer verildi. Google geçen yıl gen tarama hizmetinin ABD'de iki numarası 23and- Me'ye 3.9 milyon dolar yatırdı. Tartışmalara noktayı ise AP'nin haberindeki uzman yorumu koydu: "Tarama hizmeti firmalarına yoğun talep var. Tıbbın dışında teknoloji dünyası da pazarda yer arıyor."