kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AK Parti davasında 33. madde düğümü

Ersan ATAR ANKARA
Can, AK Parti raporunda, Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu'nun 33'üncü maddesine göre davanın açılmış sayılabileceğini belirtirken hukukçular bölündü..
İLİŞKİLİ HABERLER
AK Parti davasında 33. madde düğümü
AK Parti davasında, gözler Anayasa Mahkemesi'nin pazartesi günü yapacağı ilk incelemeye çevrilirken Yüksek Mahkeme'de yepyeni bir tartışma başladı: İddianamenin iadesi parti kapatma davalarında uygulanır mı, uygulanmaz mı? Bu tartışmayı başlatan Raportör Osman Can, iddianamedeki en önemli eksikliği, "lehe olan hususları dosyaya koymamak" olarak belirledi.

TARTIŞILAN MADDE
Anayasa Mahkemesi, pazartesi günü yapacağı ilk incelemede kendi Kuruluş Kanunu'nun 33'üncü maddesindeki "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açılan siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalar, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümleri uygulanmak suretiyle dosya üzerinde incelenir ve karara bağlanır" hükmünün ne anlama geldiğini tartışacak. Yüksek Mahkeme, "Kendi kuruluş kanunumuza göre iddianame, Mahkeme'ye verilerek dava zaten açılmış olur. Bu nedenle Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki iddianamenin iadesini tartışmak yerinde değildir" diyebilecek. Bu durumda, raporun diğer bölümlerindeki görüşler hiç tartışılmayacak. Anayasa Mahkemesi, "Ceza Muhakemesi Kanunu daha genel bir düzenlemedir ve o nedenle iddianamenin iadesi tartışılmalıdır" derse raporda tespit edilen eksiklikler önemli hale gelecek. Alınan bilgilere göre Can raporunda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun, "iddianamenin iadesi" koşullarını içeren 170'inci maddesindeki "İddianamenin sonuç kısmında, şüphelinin sadece aleyhine olan hususlar değil, lehine olan hususlar da ileri sürülür" hükmüne dikkat çekerek, Yalçınkaya'nın iddianamesinden lehte delil sayılacak tekzip metinlerinin yer almadığını belirtti.