kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Enerji Bakanı Hilmi Güler

Nükleer yarışı Akkuyu ile resmen başladı, son teklif 24 Eylül'de

Nükleer ihalesini Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırımı olarak nitelendiren Enerji Bakanı Güler, "Yarışmayı resmen başlatıyorum" dedi. İhaleye son teklif 24 Eylül'de verilecek..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer güç santrallerinin kurulması hakkında yasanın bütün adımlarını yerine getirerek ihale sürecini veya özel adıyla 'yarışma sürecini' başlattıklarını bildirdi. Santral için son teklifler 24 Eylül'de alınacak. Güler, Müsteşar Vekili Selahattin Çimen ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya ile birlikte, ilana çıkan nükleer santral yarışmasına ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi. Bakan Güler, nükleer güç santrali kurup işletecek ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş'ye (TETAŞ) elektrik satacak şirketin belirlenmesi için açılan yarışmayla ilgili bilgi verdi. Bugünün, Türkiye için 'tarihi ve önemli bir an' olduğunu ifade eden Bakan Güler, şöyle konuştu: "Bugün ihaleyi, yarışmayı resmen başlatmış bulunuyorum. 6 ay sonra sonuçlarını inşallah bu salonda değerlendiririz. Ülkemizin geleceğine dönük çok önemli ve olumlu bir süreci başlatmış olduk. Santral yapımında kamuya yük olmayacak bir modeli başlatıyoruz. Açılışına belki yetişemeyeceğiz ama bu Cumhuriyet tarihinin en önemli ekonomik yatırımıdır.''

SİNOP YETİŞMEDİ
Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Selahattin Çimen, nükleer santralin kurulması için öncelikle üzerinde durulan Sinop'taki çalışmaların yetişmediğini, bu nedenle Akkuyu için ilana çıktıklarını belirtti. Çimen, "Firmaların 15 yıl alım garantisinden yararlanmak istiyorlarsa en azından 2015 itibariyle nükleer santrali devreye girecek şekilde plan ve programlarını yapmaları gerekiyor" diye konuştu. TETAŞ Genel Müdürü Gökkaya ise santralın kurulacağı yerin Mersin Akkuyu olarak belirlendiğini kaydeden Gökkaya, son teklif verme tarihinin 24 Eylül 2008 saat 14.00 olarak belirlendiğini ifade etti.