kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'u resmi törenle karşıladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı'na özel ilgi

OLCAY AYDİLEK
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurtdışı gezisini Türk cumhuriyetlerine yapan Abdullah Gül Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'u ağırladı. Görüşmelere dokuz bakan katıldı..
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurtdışı gezilerini Orta Asya Türk cumhuriyetlerine yapan Abdullah Gül, gezisine 3 ay sonra karşılık veren Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'u ağırladı. Türkmenistan'dan 7 yıl sonra yapılan bu tarihi ziyaret sırasında Gül, "Kardeşim" diye hitap ettiği konuğuna verdiği önemi, resmi görüşmelere 9 bakanla katılarak gösterdi. Görüşmeler sırasında TRT ile Türkmenistan Kültür ve Televizyon, Radyo Yayınları Bakanlığı Arasında İkili İşbirliği Protokolü, Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliğine Dair Antlaşma, Dışişleri Bakanlığı ile Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.

TARİHİ ZİYARET
Gül, 'kardeş ülke' Türkmenistan'a geçen aralık ayında gittiğini anımsatarak, tüm Türkmen halkının geçmiş Nevruz Bayramı'nı kutladı. "Değerli Kardeşim" diye seslendiği Berdimuhammedov ile görüşmelerde, iki ülke arasında başta ticari ve ekonomik olmak üzere işbirliğinin daha ileri düzeylere taşınabilmesi için çeşitli imkân ve fırsatların bulunduğunu vurguladı. Gül şöyle dedi: "İkili ilişkilerimizde en dinamik alanlardan birini teşkil eden ticari ekonomik işbirliğinin bugünkünden çok daha çeşitlendirilmiş ve derinliğe sahip bir nitelik kazanmakta olduğu konusunda mutabık kaldık. Bu potansiyeli en iyi verimli şekilde kullanmaya kararlıyız."

TÜRK ŞİRKETLERİNE ÖVGÜ
Konuk Devlet Başkanı da kardeşlik ilişkilerinin giderek geliştiğini vurguladı. Ekonomik ilişkilerini hızla geliştiğini anlatan Berdimuhammedov, Türk şirketlerinin Türmenistan'da başarıyla faaliyet gösterdiklerini belirtti. Berdimuhammedov, Türk şirketlerinin ülkesinde önemli sanayi ve sosyal tesislere imza attığını, Türk şirketlerinin Türkmenistan ekonomisinin diğer alanlarında da başarıyla çalıştığını vurgulayarak, bundan sonra da Türk işadamlarıyla verimli şekilde çalışacaklarını söyledi. Berdimuhammedov, daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştü. Başbakan Erdoğan, Berdimuhammedov onuruna öğlen yemeği verdi. Görüşmede Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hazır bulundu.
Haberin fotoğrafları