kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Laikler sırf laik oldukları için kendilerini demokrat sanıyorlar!

17.02.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Laikler sırf laik oldukları için kendilerini demokrat sanıyorlar!
- Pazar yazınızda, "Şu andaki laiklik tartışması laikliğin sonu olacak" demişsiniz. Bu gergin ortamın bizi götüreceği nokta bu mudur?
- Buradaki problem şu; başörtülü insanların üniversiteye girmesini engelleyecek hiçbir şey yok ve olmamalı. Çünkü o bir kıyafet! Herhangi bir kıyafetle de herhangi bir üniversiteye girilmesi gerekir. Bu baştan problem edilmeseydi şu anda da problem olmayacaktı. Demokrat dediğimiz ufak bir grup dışında, laik kesim rahat değil bu konuda çünkü herhangi bir hakkı eğer başka bir cemaate aitse, rahat rahat veremiyorlar. Psikolojik bir durum bu ve laik kesimin aslında kendisini içgüdüsel olarak dindarlardan daha üstün görmesiyle bağlantılı. Modern kimlik sizi, otomatikman dinden uzaklaşmış insanların arasına sokuyor ve dinden uzaklaşma halinin bir tür ilericilik olduğunu söylüyor...

- Ve toplum bölünüyor giderek...
- Toplum zaten bölünmüş durumda! Ama laikler ve dindarlar eşit değil, laiklerin daha üstte olduğu bir toplum var. O zaman da demokrasi olmaz! Kendinizi diğerlerinden cemaat olarak, entelektüel olarak, kategorik olarak daha üstün olarak gördüğünüz andan itibaren demokrat olamazsınız. Şu anda laiklerin problemi bu! Laikler sırf laik oldukları için demokrat sanıyorlar kendilerini. Ama demokrat falan değiller.

- Üniversitede başörtüsü özgürlüğünü savunan liberal, aydın, demokrat pek çok isim türban değişikliğinden neden mutlu olmadı peki?
- Sadece 'başörtüsüne özgürlük' denildiği zaman bunun cemaatçi bir anlam taşıdığını düşünüyorlar. Onların talep ettiği şey bir özgürlük paketi olarak bu özgürlüklerin verilmesiydi, mesela 301'in de bu paketin içine konulmasıydı. Ama şöyle bir gerçek var; dört-beş yıldır 301'i tartışıyoruz, hiçbir liberal, sosyalist arkadaşımız 301'in yanına başörtüsünü de koymamız gerektiğini söylemedi! Bu iki özgürlüğü eşit tutmadı! Şimdi ille de 301 olsun istiyorlar! Entelektüel ahlak anlamında doğru değil bu. Laik kesim kendi taleplerinin daha anlamlı olduğunu düşündüğü için, zaman içinde dindarların da dinden uzaklaşacağını varsaydığı için çok rahattı. Onun için bugün demokratlıkla laiklik karşı karşıya geldi.

- Bu tartışma nereye kadar gidecek?
- Hiçbir şey olmayacak bence, kendiliğinden her şey normalleşecek.

- 'Lisede de başörtüsü serbest olsun,' diyenler çıkmayacak mı bu kez?
- Ben başörtüsünün hiçbir şekilde kısıtlanmaması gerektiği fikrindeyim. Başı açıklık nasıl kısıtlanmıyorsa, başını örtmek de kısıtlanmamalı. Bu mantık konuşmayı gerektiriyor tabii. Toplum konuşa konuşa diyebilir ki, 'İlkokulda olmasın!' Ben buna itiraz etmem ama yeter ki konuşulsun...