kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mahçupyan, "Başörtüsü kısıtlanmasın," diyor.

Eşim benden daha değerliydi

17.02.2008
- İnternette şöyle tanıtıyorlar sizi; "Salkım Hanım'ın Taneleri filminin senaristi, at yarışı tutkunu, milliyetçilik karşıtı, Katolik Ermeni yazar, eşini kanserden kaybetti..." Kaç yıl oldu eşinizi kaybedeli?
- 2002'de kaybettim, beyin tümörü yüzünden...

- Kaç yıl sürdü hastalık?
- Dört yıl.

- Eşinizin hastalığı sonrasında da tıbba merak sardınız sanırım?
- Doğru. O dönemde okumaya başladım. Okudukça da görünürde olmayan, bilinmeyen çok başka bir literatürün var olduğunu gördüm.

- Alternatif tıptan mı bahsediyorsunuz?
- Alternatif tıp değil, çünkü tıbba alternatif değil! Tıbbın içinde alternatif bir teori ve hep göz ardı edilmiş. Özetle ikisinin arasındaki fark şu: Normal tıp, vücudumuzun saf ve temiz olduğunu varsayan ve her tür bozukluğun bir anlamda dışardan geldiğini, bir dış etkenle olduğunu söylüyor. Buna karşılık 1870'lerde ortaya atılmış alternatif bir teori var. Onların da söylediği şey şu; bizim vücudumuz bir habitat, içinde 3 milyon organizma yaşıyor ve hastalıkların çok büyük kısmı bu organizmaların davranış kalıplarını değiştirmesi nedeniyle oluyor. Ben bu ikinci teorinin çok doğru olduğunu düşünüyorum. Birtakım akut enfeksiyonlarda tabii ki dışarıdan gelen mikroplar vs. var ama kronik hastalıklarda bence bu ikinci teori doğru. Mesela kanserde tam ve kesin tedavi yok, vücut tekrar yapıyor. Neden?

- Dolayısıyla siz de...
- Şu anda kapatılmış olan bir klinikte bir başka tedavi denedik...

- Ve sonuç alamadınız...
- Bağışıklık sistemi, öğrenmesi yavaş olan bir sistem. O, bu öğrenme süresini yaşarken eğer hastalık daha hızlıysa çok fazla yapabileceğiniz bir şey yok. Sonuç olarak hastalık kazandı!

- Hiç pişmanlık duyup, kendinizi sorumlu hissettiniz mi?
- Hayır çünkü normal tıbbın önerdiği her şey zaten yapıldı.

- Böyle bir şey yaşayınca isyan duygusu yaşıyor mu insan?
- Elbette ama şu anda hayatım daha farklı; beraber olduğum bir insan var, dolayısıyla geri dönüş diye bir şey yaşamıyorsunuz. Öte yandan da o kaybedilen insanın niteliklerini düşünüyorsunuz... Bir kere benden daha değerli insandı o! Bazı insanlar daha insandır diğerlerinden, o da öyleydi. Hrant da öyleydi. Benden önce gittiler. Bu acı gerçek, insanı sertleştiriyor.

- Tekrar evlendiniz mi?
- Beraber olduğum bir insan var ama evli değilim.

- Eşiniz Müslüman'dı çevrenizde eleştirilir miydi bu?
- Şimdi birlikte olduğum insan da Müslüman! Bir sürü insan için yadırgatıcı olabilir bu ama ben hiç duymadım, cesaretleri yoktur bana söylemeye, çok sertim! (gülüyor)