kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Tarihi binalar otele çevrilecek"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi eserleri restorasyon çalışmaları sırasında birçok zorlukla karşılaştıklarını, Vakıflar Genel Müdürlüğünün bütçeden pay almadan restorasyon çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Erdoğan ayrıca, İstanbul'un otel ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla kentte bulunan tarihi binaların otele çevirilmesi kararı aldıklarını söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak restorasyonu Akaretler Turizm Yatırımlar A.Ş tarafından yapılan Akaretler Sıraevler, Başbakan Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı Ferit Sabit Soyer, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, İstanbul Valisi Muhammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan danışmanı Cüney Zapsu'nun da aralarında bulunduğu işadamı ve sanatçıların katılımıyla yapıldı.

"İSTANBUL'UN BÜTÜN TAHİRİ BİNALARI OTELE ÇEVİRİN KARARI"

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Akaretler Sıraevler restorasyon projesinin Türkiye'nin tüm şehirlerine ve İstanbul'un diğer bölgelerine örnek niteliğinde olduğunu söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğünin AKP iktidarı döneminde yaptığı çalışmaları anlatan Erdoğan, tarihi eserlerin amacına uygun, ters düşmeyecek şekilde günümüze ve geleceğe taşıma amacında olduklarını ifade etti. Erdoğan, Başbakanlık Ofisi olarak kullandığı yerin yanındaki Beşiktaş kaymakamlığı restorasyonunun tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı. İstanbul'da yapılan tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarını anlatmayı sürdüren Erdoğan, bu süreçte karşılaştıkları zorlukları da ifade etti. Beşiktaş`ta Deniz Müzesi`nin yanında bulunan 75 yıllık tarihi tütün deposunun 7 yıldızlı otel olmasına ilişkin yürütülen projeye değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tekel deposu için ne mücadeleler verdik. Bir girişimcimiz burayı aldı. Engeller anlatılamayacak kadar çok. İçerden birileri adete bariyer oluşturuyorlar "hayır yapamazsın' veya "yapacaksan benden geçmen lazım'. Senden nasıl geçecem onun yolunu söyle dediğin zaman orada ahlaki olmayan yollarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Sıkıntımız burada. İşte bizim bunu aşmamız lazım. Biz bunlarla uğraşmıyoruz, ülkede başka şeylerle uğraşıyoruz. Er ya da geç millet bunu görecek. İstanbul'da tüm otellerimizde yatak kapasitesi noktasında doluluk yaşıyoruz. İhtiyaca cevap veremiyoruz. Bu ülkeme önemli bir kaynak. Vatandaş burada otel yapacam diyor, engel çıkıyor. İstanbul'un tarihi binaların bir çoğunu otellere çevirin diye bir karar aldık."

Erdoğan, İstanbul'da müze sayısını artırma yönünde de karar aldıklarını ifade ederken, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığının 5 yılda 1.2 milyar YTL yatırım yaptığını ve 50 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.

VAKIFLARIN DAĞITTIĞI YARDIM PAKETLERİ

Erdoğan, konuşmasında Vakıflar Genel Müdürlüğünün halka dağıttığı "yardım paketlerine" ilişkin de bilgi verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılında her ay 794 ilçede 10 kalemden oluşan 75 bin paket kuru gıda yardımını 75 bin aileye düzenli olarak dağıttığını belirten Erdoğan, "Bunun siyasi bir amacı yok. Bu Vakıflar Genel müdürlüğü'nün8 asli görevidir. Bunun yapılması gerekiyordu yapılmadı" diye konuştu.

Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bütçeden pay almadığını dikkat çekerek, bu eserlerin Vakıfbank'ın dağıttığı temettüden aldığını kaydetti.

AKP iktidarı döneminrde 2090 bin konut inşaatı başlattıklarını, 81 ilin kentsel tasarım çerçevesinde yeniden planlandığını anlatan Başbakan Erdoğan, İstanbul'un 2010 Dünya Kültür Başkenti olması için tüm hazırlıkların sürdüğünü dile getirdi.

Erdoğan, konuşmasında Sültüce'de kendi belediye başkanlığı döneminde temelini attıkları Sütcülüce Mehbahanesi'nin Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi olarak önümüzdeki birkaç ay içinde açılacağını bildirdi.

FATİH'İ İÇİNDEKİ UCUBELERDEN KURTARACAĞIZ"


Erdoğan, Eminönü'nün Fatih ilçesine bağlanmasına ilişkin eleştirilere de yanıt verdiği konuşmasında, şunları ifade etti:

"Eminönü ilçesi Fatih'e katılırken, orada düşündüğümüz bir incelik var. Eminönü ilçesi 30 bin nüfuza sahip, gündüz 3 milyona yakın bir nüfus. 30 bin nüfusun eminönü'ne sağladığı kaynakla, siz 3 milyonluk yükü kaldıramazsınız. Bilende bilmeyende konuşuyor. Fatih'in içine katarak, daha güçlü, daha farklı bir Fatih, tüm tarihi eserleriyle bütünleşen bir Fatih meydana gelecek. Böylece fatih ilçesi, içindeki bazı ucubelerden kurtaracağız." Sulukule projesini eleştirenlere de yanıt veren Erdoğan, bu proje tamamlandıktan sonra herkesin teşekkür edeceğini söyledi.Erdoğan, konuşmasının ardından Akaretler Sırevler'in kurdelasını "bolluk bereket getirsin, ya Allah, ya bismillah" diyerek kesti. Erdoğan, Akaretler Sıraevler içinde bulunan ve Nisan ayında açılacak olan W İstanbul Otelini gezdi.

(ANKA)