kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İnternette gezmenin en iyi yolu hangisi?

Kaya GENÇ
İnternet sitelerini dolanırken kullandığımız internet tarayıcıları, web sayfalarını sahip oldukları özellikler doğrultusunda bize gösteriyor. Windows'un içinden çıkan Internet Explorer'ın rakibi Mozilla Firefox, artan kullanıcı sayısıyla dikkat çekiyor..
HİKÂYESİ
MICROSOFT INTERNET EXPLORER 7
İlk defa 1995 yılında, Windows 95'te kullanılmak üzere üretilen Plus! programına dahil edilen Internet Explorer, rakibi Netscape'in popülerliğine erişemedi. Ancak 1999'dan itibaren pazar payını artırdı, Microsoft'un tekel davalarına konu olan uygulamasıyla Windows'la bütünleşti, internet kullanıcılarının neredeyse yüzde 95'inin seçimi oldu.

ÖZELLİKLERİ
Internet Explorer 7'de Firefox'la popülerleşen ve tek bir pencere içinde bölümler açarak internette gezmeyi kolaylaştıran 'sekme' özelliği, üye olunan bilgi sağlayıcı sitelerindeki yeni haberleri otomatik alma yeteneği ve her şeyiyle baştan tasarlanmış bir kullanıcı arayüzü var.

EN BÜYÜK AVANTAJI
Internet Explorer (IE), bir zamanlar Windows'taki dosyaları görüntülemek için kullanılan Explorer'la tamamen bütünleşmiş, böylece Microsoft sabit diski incelemekle interneti incelemek arasında fark olmasın istemişti. Tekel davaları artık buna engel olsa da Windows'la birlikte gelişen ve onun özellikleriyle en iyi bütünleşen internet tarayıcının IE olduğu ortada.

EKSİLERİ
Performansı Firefox'a göre daha düşük. Sürekli yeni oluşan güvenlik açıklarını kapatmak gerekiyor ama neyse ki Windows bunu arka planda sessizce yapıyor.

YENİ SÜRÜMÜ
5 Mart'ta Internet Explorer'ın yeni versiyonu IE 8'in 'beta' sürümü genel kullanıma açıldı. Daha gelişmiş güvenlik teknolojileri, virüslü sitelere erişimi engelleyen 'phising' filtresi bulunan yeni Explorer'da 'aktiviteler' ve 'web kesikleri' gibi özellikler var.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Evimdeki bilgisayarımda hiçbir sorun yaşamadan epey uzun süredir kullandığım, iş yerimdeki bilgisayarımda yaşadığım envai çeşit problemle iki günde silip attığım sağı solu belli olmayan tuhaf program; tıpkı Microsoft'un Windows Vista'sı gibi." (i isimli kullanıcı)
MOZILLA FIREFOX 2
HİKÂYESİ
Internet Explorer'dan sonra dünyanın en popüler ikinci internet tarayıcısı Firefox, ocak ayı itibariyle yüzde 15'lik pazar payına sahip. Geçmişin popüler tarayıcısı Netscape'in çok ticarileştiğini düşünen Dave Hyatt ve Blake Ross isimli iki programcının deneysel bir proje olarak başladıkları Firefox, tamamen programcıların belirlediği biçimde geliştirildi.

ÖZELLİKLERİ
Sistem çöktüğünde kaldığınız yerden interneti gezmeye devam edebiliyorsunuz. Sekme teknolojisiyle yeni pencere açmadan internette gezebilir, entegre arama ve haber okuma özellikleriyle başka programlara gerek duymadan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

EN BÜYÜK AVANTAJI
Yalnızca 5.7 MB büyüklüğündeki dosyayı indirip dünyanın gelişmeye en açık internet tarayıcısına sahip olabiliyorsunuz. Teknolojiye hizmet etmek için dünyanın dört bir yanındaki programcıların katkılarıyla gelişen Firefox'la birlikte kullanılan hava durumu, müzik çalar gibi programların yelpazesi çok geniş.

EKSİLERİ
Programı ilk çalıştırdığınızda yüklemesi Internet Explorer'dan daha uzun sürüyor, bunun nedeni de IE'nin pek çok özelliğinin bilgisayar ilk açıldığında Windows'la yüklenmesi.

YENİ SÜRÜMÜ
10 Mart itibariyle Firefox 3'ün dördüncü beta sürümü internette yayınlandı. Yeni bir dosya indirme yöneticisi ve arayüzde değişikliklerin yanı sıra Firefox'un cep telefonlarında sorunsuz çalışmasını ve başka programlara ihtiyaç duymadan video oynatabilmesini sağlayan özellikler Firefox 3'e ekleniyor.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Herkesin farklı beklentileri doğrultusunda farklı yaklaşımlarla incelediği ve kullandığı bir program. Duvarları yıkıyorsanız, ardında insanları bekleyen bir şeyler olmalı. Mozilla da Microsoft'un duvarını yıkıyor bir nevi. Ancak acaba insanları bekleyen nedir?" (asidiktesir isimli kullanıcı)
Haberin fotoğrafları