kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Recep İvedik, Borat'ın kayıp kardeşi mi?

Kaya GENÇ
İki yıl önce İngiliz komedyen Sacha Baron Cohen'in Borat filmi, izleyen pek çok kişiyi kahkahaya boğarken tartışmalar da yaratmıştı. 3 milyondan fazla seyirciye ulaşan gişe rekortmeni Türk filmi Recep İvedik'le Borat arasında da pek çok ilginç benzerlik var..
2006 yılında gösterime giren Borat (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan) ve son haftaların çok konuşulan, 3 milyondan fazla seyirci toplayan filmi Recep İvedik arasında ilginç benzerlikler var. Tıpkı Borat gibi, Recep İvedik de ünlü bir komedyenin yarattığı, önce bir televizyon programında ünlü olan, sonra sinema filmine dönüşen bir karakter. Şahan Gökbakar'ın Dikkat Şahan Çıkabilir programında baş belası, agresif bir kişilik sahibi olan Recep İvedik, kendi adını taşıyan filmdeyse daha anlayışlı bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki karakter arasındaki en önemli benzerlik ise, ikisinin de ciddiyet ve saygınlık üzerine kurulu söylemleri yıkmaya çok hevesli olmaları.

BELGESEL Mİ FİLM Mİ?

* Borat sahte bir belgesel, yani 'mockumentary' türüne ait bir yapımdı. Güya Kazakistan devlet televizyonu adına muhabir Borat Sagdiyev, Amerika'ya gider ve burada yaşadıklarını bir belgesele dönüştürür. Enformasyon Bakanlığı için hazırlayacağı belgeselinde Borat, Kazakistan halkına ABD'yi, ABD halkına da Kazakistan geleneklerini anlatır. Onun maceralarını, Kazakistanlı film ekibinin çektiği belgesel aracılığıyla izleriz, yani filmin kendisi de şakanın bir parçasıdır. Daha ilk kareden itibaren yalnızca anlatılanları değil, anlatım biçimini de ciddiye almamamız gerektiğini hissederiz.

* Recep İvedik'te ise bir belgesel değil, kurmaca bir film izliyoruz. Filmde özellikle başlarda kullanılan hızlı kurgu tekniği Recep İvedik'e dinamizm katmış, ancak karşımızda Borat gibi kendi kendini sorgulayan bir yapıt yok.

HANGİSİ DAHA KILLI?
* Borat kıllı vücudunu sergilemek konusunda Recep İvedik'ten çok daha cesur davranıyor. Cinsel organını ve kalçalarını gördüğümüz bir otel sahnesinin yanı sıra, giydiği tek parçalık tanga mayo da oldukça cesur. Buna kıyasla Recep İvedik'in banyo küvetine girdiği ve sonra ortalıkta koşturduğu sahnelerde, sırtının oldukça kıllı olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca yüzüne yapıştırılmış tuhaf kıl kütlesi, gür kaşları ve aerobik sahnesinde giydiği pembe taytı sayesinde, İvedik'in vücut hatlarına da tanıklık ediyoruz. Borat'ın kılları daha doğal duruyor. İvedik ise ayı kostümü giymiş bir insana benziyor.

EN ŞOK EDİCİ SAHNE
*Daha belgeselin başında, Kazakistan'daki kasabasını anlatan Borat, kısa boylu, sarışın bir kızı, seyirciye: "Bu Natalya!" diyerek tanıtır. Natalya'yı uzun uzun öptükten sonra da: "Kendisi kız kardeşim olur. Ayrıca kasabamızın en ünlü dördüncü orospusudur," der. Bir başka sahnede, herkesin adab-ı muaşerete fazlasıyla uyduğu bir akşam yemeği esnasında, Borat bir peçetenin içine dışkısını koyup bunu ev sahibine sunuyor.

* Recep İvedik, onu hatırlamayan çocukluk aşkı Sibel'le fotoğraf çektiriyor, Sibel: "Niye kameraya bakmadın ki!" diye sorunca da durumu: "Memen koluma çarptı da biraz panik oldum," diyerek açıklıyor. Bir başka sahnede, Sibel'in peşinden güzellik salonuna giderken kapıdaki kadın görevlinin kendisine çıkışmasına öfkelenen İvedik, ıkınıp sıkındıktan sonra: "K.kam geldi, acaba nereye s.çabilirim?" diye soruyor.
Haberin fotoğrafları