kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Atilla Dorsay'ın önderliğinde kurulan SİYAD'da yönetim son dönemde gençlere geçti. Uğur Vardar, Alin Taşçıyan, Cüneyt Cebenoyan (ayaktakiler soldan sağa), Fırat Yücel, Burak Göral, Ömür Gedik, Murat Özer (oturanlar soldan sağa).

SİYAD: 40 yaşında

KAYA GENÇ
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), kuruluşunun 40. yılında sinema dünyasında tartışmaların merkezine oturdu. Yumurta'yı en iyi film seçen derneğin üyeleri topa tutuldu, bunun karşılığında eleştirmen Tuna Erdem: 'bütçeye göre mi ödül verilecek' diyerek sitemde bulundu. Peki tartışmaların odağınaki SİYAD nasıl bir dernek, üyeler nasıl seçiliyor, SİYAD üyeleri boş zamanlarına neler yapıyor?..
SİYAD ÖDÜLLERİNDE OYLAMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
-Yıllık film seçimleri iki turlu sistemle yapılıyor. Birinci turda her üye her dalda sıralı olarak en az bir, en fazla beş tercih yapıyor; birinci 7, ikinci 5, üçüncü 3, dördüncü 2, beşinci 1 puan almış oluyor üyeden. Bütün oy pusulaları yönetim kurulunda toplanıyor, oylar sayıldıktan sonra her dalda en çok oy almış beş aday açıklanıyor...
-İkinci turda her üye her dalda beş aday içinden üçünü yine sıralı olarak yazmak zorunda, bir ya da iki tercih yapanların oy pusulaları geçersiz sayılıyor. Birinci 4, ikinci 2, üçüncü ise 1 puan alıyor her üyeden. Yine yönetim kurulunda toplanan oylar sayılıyor, ödül törenine kadar sonuçları yalnızca yönetim kurulu üyeleri biliyor. SİYAD üyelerinin oylarının geçerli sayılabilmesi için seçim toplantısına kendisinin gelmesi gerekiyor; telefon, faks, e-mail ya da başka bir üye aracılığıyla gönderilen oy pusulaları geçersiz sayılıyor.

12 EYLÜL ÖNCESİ VE SONRASI DİYE İKİYE AYRILABİLİR Mİ?
1977'de kurulup 12 Eylül 1980'de kapatılan ilk SİYAD için politik, 1993'ten bu yana var olan bugünkü SİYAD içinse apolitik demek yanlış. 12 Eylül sonrası depolitizasyondan nasibini almasına karşın, üyelerin sinema sanatına dair görüşlerinin yanı sıra politik görüşlerini de özgürce dillendirebildikleri bir platform olmayı başardı SİYAD.

ÜYE OLMANIN MADDİ BEDELİ NE?
SİYAD üyeliğine kabulün ardından alınan giriş ödentisi 25 YTL. Yıllık ödenti ise 100 YTL. Onursal üyeler bu ödentiden muaf.

SİYAD ÜYELERİ BOŞ ZAMANLARINDA NE YAPAR?
-SİYAD'ın erkek üyeleri, çok anormal hava şartları veya film festivalleri araya girmediği sürece her pazartesi akşamı buluşup halı saha maçı yapıyorlar. Maçlar bugünlerde Beşiktaş Fulya Tesisleri'nde, akşam yemeğinden sonra, 22.30 sularında düzenleniyor. Yeni haftaya mücadeleci bir ruhla başlayan eleştirmenlerin maç geleneği yıllardır devam ediyor. SİYAD'ın halı saha maçlarına en çok ilgi gösteren futbolsever eleştirmenler şunlar: Murat Özer, Cüneyt Cebenoyan, Burçin S. Yalçın, Uğur Vardan, Talip Ertürk, Berke Göl, Murat Emir Eren, Deniz Yavuz, Fırat Yücel, Nadir Öperli, Rıza Kıraç.
-Bir süredir Çin Halk Cumhuriyeti'nde bulunan Tunca Arslan, kalecilik performansıyla golcü eleştirmenlerin en büyük düşmanıydı ve ülkeye dönüş yaptıktan sonra yine kaleci olarak maçlara çıkacak.
- SİYAD'ın halı saha maçlarının ilk döneminde Radikal gazetesi fotoğrafçısı Muhsin Akgün de sık sık sahaya çıkıyor, arada fotoğraflar da çekiyordu. İlk dönem SİYAD maçlarında Bağış Erten, İbrahim Altınsay gibi Radikal gazetesinin spor sayfalarından isimler de sahalarda boy gösteriyordu.

NASIL SİYAD ÜYESİ OLUNUR?
Yazılı, elektronik veya görsel basında en az iki yıl sinema yazarlığı yapmış üye adaylarının, derneğin yönetim kuruluna bir dilekçe ve yazılarını kapsayan bir dosyayla başvurmalarıyla süreç başlıyor. Bu başvuruda en az iki yılını doldurmuş iki SİYAD üyesinin de referansı isteniyor. Bu aşamadan sonra Yönetim Kurulu, üye adayının dosyasını SİYAD Üye Takibi Kurulu'na (Deniz Yavuz, Uğur Vardan, Cem Altınsaray, Cumhur Canbazoğlu) gönderiyor. İncelemeler sonucunda yönetim kurulu 'üyeliğe kabul', 'üyeliği bekletme' ya da 'üyeliği red' kararlarından birini alıp üye adayına bildiriyor.

SİYAD YÖNETİCİLERİ ÜYELERİ NASIL SEÇİYOR?
Bir yayın organında iki yıl yazmış olmak, SİYAD üyesi olmak için tek kriter değil. SİYAD Üye Takibi Kurulu, üye adayının yazılarını bir editör titizliğiyle inceliyor, 'sinema yazarlığının asgari gereklerini' yerine getirecek yeterlilikte olup olmadığını ölçüyor, gerekirse adayla görüşüyor. Adayın sinema yazarlığının devamlılık içeriyor olması, geleceğe dönük sinema yazarlığı hedefleri de etkili oluyor bu aşamada.

YAŞ ORTALAMASI KAÇ?
1928-1959 yılları arasında doğmuş üyelerin sayısı 15, 1960-1972 yılları arasında doğmuş üyelerin sayısı 27, 1973-1983 yılları arasında doğmuş üyelerin sayısı 28. SİYAD üyelerinin yaş ortalaması yaklaşık 29.
Haberin fotoğrafları