kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zeynep Kayhan (Christie's Müzayede Türkiye Birimi Yetkilisi)

Christie's, yakında güncel Türk sanatına da açılacak..
- Türkiye ve yurtdışındaki müzayede evlerinin, Türk resim piyasasına spekülatif değer katkısını sağlıklı buluyor musunuz?
- Açıkçası, Türkiye'de yaygın olarak spekülatif alım yapıldığını düşünmüyorum. Alıcının aklında yatırım fikri olabilir, ama bu genelde ikinci planda kalıyor. Şu haliyle Türkiye piyasası oldukça içine kapalı ve buradaki müzayede süreci de, maalesef güven uyandıracak denli şeffaf değil. Dışa kapalı olmanın tehlikeleri oldukça fazla. Türk resminin ilk dönem ustalarının eserleri yüksek rakamlar elde ederken, bu ilgi çoğu zaman güncel sanatçılarımıza yansımıyor. Aynı ustalar için ise, yurtdışında neredeyse hiç piyasa yok. Amerika ve Avrupa'da ise daha farklı bir dinamik söz konusu. Güncel sanata katlanarak artan ilgi sonucu, birden süper star konumuna ulaşan genç sanatçıların eserleri, galeri duvarlarından iner inmez, müzayede salonlarına, yani ikincil piyasaya çıkıyor.

- Christie's kataloğuna giren Mübin Orhon örneği üzerinden, ileride de böyle keşiflere tanık olacak mıyız? Bu olayın geçmiş olumlu örnekleri var mı?
- Christie's müzayedelerinde, Türk sanatçıların eserleri uzun bir süredir satışa çıkıyor. Örnek olarak Fikret Mualla, Şevket Dağ, Naci Kalmukoğlu, Fahrelnissa Zeid'i verebilirim. Ama bu durumu bir keşif olarak nitelendirmek doğru olmaz. Neticede müzayede evleri, tamamen piyasa ekonomisinde varolan aktörler; bir resmin sanatsal değerini belirleyen estetik otoriteleri değil. Söz ettiğim sanatçılar ise yeteneklerinin yanı sıra, uluslararası bağlamda tanınmışlıkları ve alıcı bulma ihtimalleri dolayısıyla, Christie's müzayedelerinde yer aldılar. Christie's yakın gelecekteki müzayedelerinde Türk sanatçıların güncel işlerine de yer vermeyi amaçliyor.

- Modern ve güncel Türk sanatçıların, Christie's kataloğuna giriş süreci nasıl işliyor?
- Bunun belirli bir formülü yok. Modern ve güncel sanat departmanlarımızdaki eksperlerin, Türk sanatçıların eserlerine inanmaları ve müzayede platformunda alıcı bulacaklarına ikna olmaları gerekiyor.