kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Merve’yi Tavla’nın yaratıcısı Ekim Kaya, Türk erkeğinin zihin haritasını çıkarabilecek kadar çok veri elde ettiklerini söylüyor.

Bakalım Merve'yi kim tavlayacak?

Burcu ALDİNÇ
Merve 24 yaşında, üniversite mezunu, modern bir genç kız. Bugüne kadar onu 250 bin kez tavlamaya çalıştılar. Bu uğurda, sanal bir robot olan Merve'ye küfür eden de oldu, dört saat boyunca sohbet eden de. Ama henüz onu tavlayan çıkmadı.....
Merve'yi tanıyor musunuz? O bir robot, yani sanal bir robot. Ama şu sıralar internet âleminin en çok konuşulan kişisi. Bugüne kadar 250 binden fazla sohbet gerçekleştirdi. Tam 9 bin kişi onu MSN'ine ekledi. Google arama motorunda, 'Merve' yazınca, ilk olarak o karşınıza çıkıyor. Ekşi Sözlük'te hakkında 300 farklı yorum bulunuyor. Adına tartışma siteleri, facebook'ta grupları var. Sanal bir karakter olan Merve, tam 2100 sözcük ve sözcük grubunu anlıyor ve onu tavlamak isteyenlerle sohbet ediyor. Merve'nin yaratıcısı Ekim Kaya, üniversite yıllarında, çağrı merkezlerinde operatör olarak çalışmış. Operatörlerde gereksiz bir iş yükü olduğunu saptayan Kaya, bu yükü hafifletmek için, yapay zekâ tabanlı müşteri temsilcileri üretmeye karar vermiş ve Botego'yu kurmuş. Ürettiği sanal operatörlerin kadın isimli olanlarına, erkeklerden farklı yaklaşımlar geldiğini görünce de, bu alana yönelik bir uygulama gerçekleştirmeye karar vermiş. Sanal operatörlerden adı Ayla, Ayşe gibi olanlara çıkma teklif edenler de oluyormuş, küfür edenler de. O da Merve'yi yaratmaya karar vermiş.

BİNLERCE KELİME ANLIYOR
Merve genç, şehirli, çalışan bir kadını canlandırıyor. Merve ile sohbet etmek için www.botego.com/merveyitavla adresine girmeniz ve kendinize bir isim seçmeniz yeterli. Üye olmanız ya da ücret ödemeniz gerekmiyor. Binlerce kelimeyi algılayabilen Merve, anlamsız şeyler yazıldığında da "Bu ne demek, tükürdün mü?" gibi tepkiler veriyor. Merve ile sohbet edenler, yaklaşımlarına göre yanıt alıyorlar. Hakaret ve küfüre prim vermiyor. Makul davranışlar ve iltifatlar karşısında ise mutlu oluyor. Duruma göre kaşlarını çatıyor, göz kırpıyor ya da öpücük yolluyor. Merve, anlamadığı bir diyalog gerçekleştiğinde ise konuyu değiştiriyor. 15 Ekim'de açılan Merve'yi tavla blogunda, bugüne kadar 250 binden fazla sohbet gerçekleşmiş. Sohbetlerin ortalama süresi üç dakikanın üzerinde. Ancak Ekim Kaya, Merve'yle dört saatten fazla sohbet edenlerin de olduğunu söylüyor. Kaya, "Merve'yi bugüne kadar tavlayan olmadı, ama çok farklı teknikler deneyenler var. En çok da küfür ediyorlar. Facebook'ta da Merve'yi Tavla uygulamasını kullanan bine yakın kişi var," diyor ve bir de uyarıda bulunuyor: "Merve'yi tavlamaya çalışanların, facebook'taki profilinde, 'Merve'yi tavlamaya çalıştı' yazıyor. Bu da bazen aile krizlerine yol açabiliyor." Türk erkeğinin zihin haritasını çıkarabilecek kadar veri elde ettiklerini söyleyen Kaya, "Gerçekleşen diyaloglar 28 milyon satırı geçti," diyor.

Örnek bir diyalog
- Sercan:
Yaratmak Allah'a mahsustur.
- Merve: Bir şey yaratmış olmanın vereceği haz inanılmaz olmalı.
- Sercan: Allah bilir.
- Merve: Ben de genelde canım sıkkınsa Allah'a sığınırım.
- Sercan: Aferin kız sana!
Haberin fotoğrafları