kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Korsanlığın 'felsefesi'

Yüzlerce insan korsan yüzünden işsiz
* Yasadışı ses taşıyıcısı kopyalayarak korsan üretim yapmak veya lisanssız olarak herhangi bir müzik eserini kullanmak, müzik endüstrisine büyük zararlar veriyor. Her gün eser sahiplerinin, yorumcu sanatçıların, kültür alanına yatırım yapan şirketlerin hakları, herkesin gözü önünde yağmalanıyor. Yasadışı kopya nedeniyle büyük bir ekonomik çöküşe sürüklenen müzik endüstrisinde çalışan yüzlerce insan bu nedenle işsiz kalıyor. Korsan ürün alanların öne sürdükleri ekonomik gerekçeleri kabul ederek yapılan yağmayı onaylamak mümkün değil! Herhangi bir sebep, hırsızlığın haklı gerekçesi olamaz.

* MÜ-YAP, mevcut hak ihlalleri yapanlara karşı mücadele ediyor. 2002 ile 2007 yılları arasında 4 bin 427 toplatma kararı ile 2 milyon 845 bin 200 adet CD-VCD, 240 bin 944 adet kaset, 17 milyon 173bin 301 adet kartonet yasadışı materyal ele geçirildi. Konuya ilişkin olarak 5 bin 796 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

TELİF HAKLARI DOĞAYA AYKIRI MI?
* Sanat eserlerinin 'telif hakları'na, yani 'copyright'a sahip olduğuna karşı çıkan felsefi görüşler var. 'Anti-copyright' olarak isimlendirilen bu düşünceye göre, her tür düzenden yoksun olan doğanın kendisi 'telif hakkı' kavramıyla çelişiyor.

* Yine telif hakkı karşıtlarına göre, toprak, su, hava ve düşünce gibi evrenin temel değerlerinin belli biçimlerde çeşitli kişi ve kurumların malı olması, etik olarak büyük sorun teşkil ediyor.

* Korsan karşıtı felsefe "Sanatçının üretebilmesi için ürettiklerinden kazandıklarıyla geçimini sağlaması şart," derken, telif karşıtı görüş sanatın ticarileştiğini söylüyor.

* Hızla gelişen teknolojinin telif haklarını tamamen anlamsızlaştırdığı, yeni bir düzene ihtiyaç duyulduğu da tartışmalar arasında.

* Telif hakkı korunan kitaplarda "Bu kitabın Türkçe yayın hakları X yayınevine aittir" ibaresi varken anti-copyright mantığıyla basılan eserlerde "İstediğiniz gibi yeniden basın, hatta kaynağını dahi belirtmeyin!" şeklinde bir uyarı yer alıyor.

YASAL 'UCUZLUK' ATAĞI
5 YTL'ye film satan korsanlarla rekabet etmekte zorlanan dükkân zincirleri, yeni kampanyalarla izleyiciyi yasal filme yönlendirmeye çalışıyor. İnternetin en büyük DVD satıcısı Ideefixe de, geçtiğimiz hafta başlayan bir kampanyayla 300'e yakın DVD'yi 2.90 YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sundu. Marco Bellocchio imzalı politik drama Günaydın Gece (Buongiorno Noote), James Caan'lı Kulüpte Bir Gece (Night at the Golden Eagle) gibi filmler, korsan dükkânlardakinin yarı fiyatına satılıyor. İnternet adresi: www.ideefixe.com

Filozof 'korsanlık' yapınca
2007 yılında İstanbul'da konferans vermeye gelen Sloven filozof Slavoj Zizek de Beyoğlu'nda kendine korsan bir DVD dükkanı bulmuştu... Korsan DVD'lerin satıldığı gizli bir odada küçük oğlu için uzun metrajlı çizgi filmlerin olup olmadığını soran Zizek, Arjantin kökenli bir model olan ikinci eşinin favori dizisi Umutsuz Ev Kadınları'nın yeni sezon korsan DVD'sini de aramıştı. Woody Allen'ın Aşk ve Ölüm'ü, Juliette Binoche ve John Turturro'nun oynadıkları, 11 Eylül sonrası çekilmiş Eylül'de Birkaç Gün isimli bir ajan dramasının yanı sıra, Şef Herbert Von Karajan'ın bir konser DVD'sini de alan Slavoj Zizek, korsan kitaplara ise pek ilgi göstermemişti!

Gelirimiz belli
* Genelde korsana karşıyız! Korsan bizim için daha iyi olsa da karşıyız... Bizim gelirimiz belli, müzik CD'sine 15 lira verecek durumda değiliz.

* İnternetten değil, sokaktan alıyoruz şarkıları.

* Film alışkanlığımız yok. En son okuduğumuz kitap Çanakkale Geçilmez'di! O yüzden korsan kitapla alakamız yok.

Emeğe saygısızlık
* Oscar'lı filmler her yerde bulunabiliyor ama ben tercih etmiyorum. Orijinal film de almıyorum, film seyretmek için sinemaya gidiyorum.

* Korsan film izlemek emeğe saygısızlık bence.

SELAHATTİN DUMAN'A KORSAN OSCAR'I
26 Şubat tarihli yazısında Oscar ödüllerini değerlendiren Vatan yazarı Selahattin Duman, kendi Oscar'ının teşekkür konuşmasını ona bütün aday filmleri izleme şansını sunan korsan filmcilere ithaf etti: "Adı 'Oscar' adayları arasında geçen ne kadar film varsa seyretmişim.. Bu hizmeti sağlayan Rus Mafyası'na.. Korsan filmlerin ülkemize girmesi için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan İstanbul mafyasına.. Filmlerin basım ve kopyalanmasını temin eden yeraltı imalatçılarına.. Ellerinde zembil, kapı kapı dolaşarak dağıtımını üstlenen mesuliyet duygusu yüksek torbacılara.. Velhasıl kelâm, sinema kültürünün yayılmasına emeği geçen 'stajyer mafyacılar' dahil herkese teşekkür ederim.."
Haberin fotoğrafları