kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hakkı Devrim

Mal sahibi, mülk sahibi hani bunun ilk sahibi? - 2

Yazarların korsan tartışması
* 2004 yılı başlarında CNN Türk ve Radikal'de görüşlerini dile getiren korsan yayıncılar, medyada büyük bir korsan tartışmasının yaşanmasına da sebep olmuşlardı. Korsan yayıncı Zafer Sevim: "Sonuçta herkese ucuza kitap satıyorsun. Kitapçıda pahalı gelen kitabı adam buradan alıyor, onlara destek oluyorsun. Hiç okumayan bile buradan kitap alıyor," diyerek korsanı savunurken, Kafka, Tolstoy gibi klasik yazarların ve Ahmet Altan, Orhan Pamuk, Ahmet Ümit ve Elif Şafak gibi popüler yazarların korsan sayesinde okurlara ulaştığı iddia edilmişti.

* Aynı yılın şubat ayında Radikal'den İsmet Berkan: "Umberto Eco'nun Baudolino'sunu baştan 100 bin basıp satın 3 milyon liraya, bakın korsan falan oluyor mu? Ama siz çok satacağını bildiğiniz kitabı sadece 5 bin basıp üstüne de 22 milyon lira fiyat koyarsanız, birileri hemen onun korsanını yapar ve kendi standartlarında bile fahiş paralar kazanır," demiş, korsan yayıncılığı Türkiye'de, dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar büyük bir sorun olarak nitelemişti.

* O günlerde Yapı Kredi Yayınları'nda editör olarak çalışan Cem Akaş, 2 Şubat'ta Korsan Yayına Güzelleme yazısında şöyle demişti: "Ben de alıyorum korsandan kitap. Bazıları çok kötü üretilmiş oluyor, onları değil, ama eli yüzü düzgün olanlar da çıkıyor... En son Yüzüklerin Efendisi'ni almıştım mesela. Askerdeydim, koğuş arkadaşımla kavga ettik, 'Bir de yayıncı olacaksın, nasıl korsan kitap okursun?' diye girişti bana. Yüzüklerin Efendisi'ni sevmeyeceğimi düşünüyordum, kısa dönem çavuş olarak devlete 2 milyon aylıkla çalışıyordum, Metis Yayınları'nın istediği parayı vermeye gönlüm ve durumum yoktu açıkçası. Pişman değilim, bugün olsa yine yaparım."

* Bunun üzerine ünlü köşeyazarı Hakkı Devrim, Cem Akaş'ın fikirlerini 'deli saçması' olarak nitelendirmiş ve Akaş'ın 'korsana güzelleme'sini 'kışkırtıcı bir çağrı' olarak yorumlamıştı.
Haberin fotoğrafları